Gemeenteraadsverkiezingen: van corruptie beschuldigde politicus de grootste partij in Den Haag

Image source - Pexels.com


De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos blijft de grootste partij van Den Haag. Uit de tweede stand van de gemeenteraadsverkiezingen blijkt dat de partij van Richard de Mos negen zetels krijgt, maakte burgemeester Jan van Zanen bekend nadat 93 procent van de stemmen in de stembureaus was geteld. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd de partij van De Mos de grootste, met acht zetels.

De Mos was in het verleden Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij was een jaar wethouder in Den Haag. Hij trad af na een inval op het stadhuis door de Rijksrecherche, de afdeling die interne onderzoeken bij de overheid en overheidsdiensten afhandelt. De Mos wordt beschuldigd van officiële corruptie – het helpen van bevriende ondernemers aan vergunningen. Het onderzoek loopt nog.

De Mos hoopte op zo’n 15 zetels, zodat de andere partijen hem bij het vormen van de nieuwe gemeenteraad niet om hem heen konden. Maar de huidige gemeenteraad behield een meerderheid. D66 is met acht zetels de op één na grootste partij in de hofstad, gevolgd door de VVD met zeven zetels.

De Mos zei in een eerste reactie: “Ondanks alle tegenslagen zijn we de grootste partij geworden in de mooiste stad van Nederland. We gaan het voortouw nemen in de formatie. En tegen de partijen die ons uitsluiten zeg ik : stop dat.”

DENK heeft twee zetels en zal waarschijnlijk in de gemeenteraad van Den Haag zitten. Forum voor Democratie heeft momenteel één zetel.

In Den Haag bracht ruim 43 procent van de kiezers zijn stem uit. Bij de vorige verkiezingen was dat 48 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?