Gemeenten zeggen dat het moeilijk is om nieuwe wethouders te vinden

Image source - Pexels.com


Met zo’n 40 procent van de wethouders te maken met bedreigingen en intimidatie, hebben gemeenten het moeilijk om de vacature te vervullen zodra iemand vertrekt. En wethouders stappen uit de gemeenteraden – alleen al vorig jaar stapten er 199 op, aldus het AD.

Ook dit is in lijn met de cijfers van de afgelopen jaren. Mensen ervaren het werk als “vervelend”, zegt Marcelle Hendrickx, voorzitter van de Wethoudersvereniging en wethouder in Tilburg.

“Bedreigingen en intimidatie maken mensen op hun hoede. Ik heb dat zelf meegemaakt en ik kan me voorstellen dat dat mensen tegenhoudt”, aldus Hendrickx.

Ze suggereerde dat burgemeesters teams versterken door teambuilding, het werk aantrekkelijker maken voor potentiële werknemers en in het algemeen de omgeving verbeteren. Ook de functie van wethouder wordt door mannen gedomineerd: in totaal hebben 46 gemeenten alleen mannelijke wethouders. Ook dat moet volgens Hendrickx veranderen.

“Aldermanship is een van de beste beroepen waarin je echt het verschil kunt maken voor de gemeenschap”, zegt ze tegen het AD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?