Gemeenten kunnen in nieuw wetsvoorstel wijken van gasnet afdwingen

Image source - Pexels.com


Met een nieuw wetsvoorstel kunnen gemeenten wijken dwingen het aardgasnet te verlaten, ook als sommige bewoners daar tegen zijn. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting werkt aan het wetsvoorstel, dat hij op 1 januari 2024 in werking wil laten treden, meldt RTL Nieuws.

Het kabinet vindt de wet nodig om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen en gebouwen van het gasnet zijn. In 2050 moeten 7,5 miljoen verlaten woningen en 1 miljoen andere gebouwen gasloos zijn.

Maar het verwijderen van bestaande woningen van het gasnet blijkt lastig, blijkt uit experimenten die sinds 2018 door de 40 grootste gemeenten lopen. Begin vorig jaar uitten de gemeenten hierover in een Kamerbrief hun zorgen. De “vrijwillige aanpak” – waar alle bewoners het mee eens moeten zijn voordat een wijk kan worden afgesneden – was een van de belangrijkste thema’s.

Volgens de gemeenten moeten ze een hele wijk of wijk tegelijk kunnen afsnijden in plaats van individuele gebouwen. Want anders moeten ze het gasnet blijven onderhouden voor de bewoners die weigerden af ​​te sluiten.

De Gemeentelijke Instrumenten Wet Transitie Warmte moet het voor gemeenten mogelijk maken om wijken of buurten aan te wijzen die ‘overstappen op een duurzame energievoorziening’. Acht jaar na de bestemming wordt de wijk of buurt afgesloten van het gasnet. Een woordvoerder van minister De Jonge kon RTL niet vertellen wanneer hij het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer zou sturen.

In een commissiedebat eerder deze maand hadden enkele Kamerleden kritiek op het gebruik van geweld in de energietransitie. Maar De Jonge verwierp de kritiek. “Natuurlijk begin je aan de kant van het goede gesprek, subsidiëren, enthousiasmeren, motiveren etcetera. Maar stel dat je nergens zegt dat er dingen moeten gebeuren in jaar X. Denk je dat het ook echt gaat gebeuren?”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?