Geen zonnepanelen op Koningspaleis

Image source - Pexels.com


Op Huis ten Bosch, het woonpaleis van koning Willem-Alexander, komen geen zonnepanelen. Het kabinet is van mening dat zonnepanelen het monumentale karakter van het gebouw aantasten, blijkt uit documenten van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, meldt NU.nl.

“Zonnepanelen op het hoofdgebouw worden afgekeurd vanwege het monumentale karakter en de zichtbaarheid”, staat in de documenten, vrijgegeven via een beroep op de Wet op de openbaarheid van bestuur. Paleis Huis ten Bosch behoort tot de top 100 Nederlandse monumenten van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Ook de bijgebouwen van het 17e-eeuwse paleis worden niet voorzien van zonnepanelen. Volgens het kabinet zijn de investeringskosten, de terugverdientijd en het duurzaamheidsrendement niet proportioneel.

Koning Willem-Alexander zei in 2018 al dat hij graag zonnepanelen op zijn paleis zou plaatsen, maar werd gedwarsboomd door de monumentenwet.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?