Geen doorbraak in regeerakkoord; VVD, CDA en D66 ontmoeten elkaar over een week weer

Image source - Pexels.com


De kopstukken van VVD, CDA en D66 kwamen tijdens hun weekend in Hilversum niet tot een regeerakkoord, zegt informateur Johan Remkes zondagmiddag. Het aftreden van minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en minister van Defensie Ank Bijleveld in de afgelopen week “compliceerde” de gesprekken, aldus Remkes.

VVD-leider Mark Rutte zei zondag dat de “vorm en voorwaarden” van de samenwerking nader moeten worden besproken. Welke voorwaarden dat waren, zei hij niet.

D66-leider Sigrid Kaag sprak van een “intensieve week”. De politieke afwegingen volgende week zullen een belangrijk moment zijn om de samenwerking met het politieke centrum op te zetten. De vraag “of en hoe” een minderheidsregering mogelijk zal zijn, konden D66 en de andere partijen dit weekend niet beantwoorden, zei Kaag.

Het kabinetsformatiegesprek tussen de drie partijen gaat komende zondag of aanstaande maandag na Prinsjesdag op dinsdag en de algemene politieke overwegingen op woensdag en donderdag verder.

PvdA-fractieleider Lilianne Ploumen noemde dit “idioot”. “Er is een half jaar verstreken sinds de verkiezingen. Ze zaten twee dagen bij elkaar en er was geen seconde echt debat. En nu moeten we weer een week wachten”, aldus Ploumen.

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat het “onbegrijpelijk” was dat de partijleiders er dit weekend niet in slaagden tot een doorbraak te komen.

Klaver en Ploumen kwamen eerder in aanmerking voor een meerderheidscoalitie, maar dat plan mislukte. De VVD en CDA wilden niet samen met zowel de PvdA als GroenLinks een coalitie vormen. Klaver en Ploumen waren achteraf verbolgen dat er volgens hen niet over de inhoud werd gesproken en de vraag was alleen wie met wie wil regeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?