Geen doorbraak in kabinetsformatiegesprekken; “Definitieve conclusies” woensdag

Image source - Pexels.com


VVD, D66 en CDA bereikten na urenlang overleg geen overeenstemming over hoe verder te gaan met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie, meldt informateur Johan Remkes maandagavond. Woensdag praten de drie partijen verder en dan worden definitieve conclusies getrokken, zei hij in een korte toelichting.

Remkes kreeg de opdracht een minderheidsregering te onderzoeken nadat de mogelijkheden om een ​​bredere coalitie te vormen waren mislukt. Na een week stilstand in de formatie wilde Remkes maandag de balans opmaken. De drie partijen praatten meer dan tien uur.

Volgens het prominente VVD’er is het gesprek tussen de drie partijen op een aantal punten nog niet afgelopen. Over een minderheidsregering wilde hij niets zeggen. “Woensdag trekken we definitieve conclusies. Eén ding zal in ieder geval niet gebeuren: terug naar de varianten die onder mijn voorganger als informateur circuleerden. Dat gaan we niet doen.”

In principe is volgens Remkes in dit stadium nog alles mogelijk. “Ook allerlei creatieve varianten zijn denkbaar en daar gaan we woensdag het goede gesprek over voortzetten.”

De drie politieke leiders hielden het ook kort en zeiden dat het “niet opportuun” is om het vormingsproces uit te breiden op wat privé werd besproken.

VVD-leider Mark Rutte zei alleen: “Het waren goede gesprekken, maar we zijn nog niet klaar.” Wat maandag tijdens de tien uur durende bijeenkomst is besproken, zal volgens Rutte “later duidelijk worden”. Het ging volgens hem vooral om de vraag “wie met wie gaat samenwerken” in een coalitie.

D66-leider Sigrid Kaag sprak van een “zeer intensief gesprek” en dat het zeer nuttig was. Ze zei dat ook het opheffen van haar blokkade tegen de ChristenUnie aan de orde was. Ze wilde niet speculeren over hoe het verder moest. Wel benadrukt ze dat ze “altijd optimistisch” is.

CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het “goede, inhoudelijke en constructieve gesprekken”, waarbij ze woensdag ook concludeerden “dat het zin heeft” om door te gaan. Volgens hem liggen er nog “allerlei varianten” op tafel, en niet alleen de opties van een minderheidsregering of een coalitie met zes partijen.

D66 heeft liever geen minderheidskabinet. Na partijoverleg toonde D66-leider Sigrid Kaag zondag haar bereidheid om samen te werken met de ChristenUnie. Kaag had dat deze zomer uitgesloten. Ze voegde eraan toe dat haar streven een coalitie is met zes partijen waarbij ook de PvdA en GroenLinks betrokken zijn.

VVD en CDA hebben zich altijd tegen dat laatste verzet, omdat ze niet met twee linkse partijen tegelijk in een coalitie willen zitten. De PvdA en GroenLinks willen alleen samen een kabinet vormen. Door de blokkades zit het formatieproces al maanden in een impasse.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?