Geen cynisme, fatalisme in strijd tegen terrorisme, zegt Nederlandse premier bij herdenking 9/11

Image source - Pexels.com


Nederland herdacht de 20e verjaardag van de wereldveranderende terroristische aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon in de Verenigde Staten. Twee decennia later gaat de strijd tegen het terrorisme nog steeds door, want “instant succes is zeldzaam” in deze strijd, zei premier Mark Rutte bij de herdenking in de Grote Kerk in Den Haag. “Maar toegeven aan cynisme en fatalisme is wel het laatste wat we moeten doen.”

“Sinds 11 september 2001 is er een nieuwe generatie geboren, opgegroeid en volwassen geworden”, zei Rutte in zijn toespraak. “En toch voelt 9/11 tegelijkertijd nog als de dag van gisteren.” Bij deze aanslagen kwamen bijna 3.000 mensen uit 90 landen om het leven. “En vandaag zijn onze gedachten bij de nabestaanden. We gedenken ook de hulpverleners die nog steeds de fysieke en metalen littekens van die dag dragen”, aldus de Nederlandse premier.

“De aanslagen van 9/11 hebben veel individuele levens voor altijd veranderd. En ze hebben de wereld als geheel veranderd. De dingen zijn nu fundamenteel anders. Op die dag, 20 jaar geleden, werden we geconfronteerd met een harde waarheid: blinde haat en extremisme vormen een bedreiging aan onze manier van leven. Aan de vrijheid en tolerantie die we zo waarderen. We moeten onze democratische waarden, vrede en veiligheid beschermen”, aldus Rutte.

9/11 leidde tot het eerste beroep op artikel 5 van het NAVO-verdrag, dat een aanval op een van de geallieerden een aanval op hen allemaal is, en sindsdien strijden Nederland en de rest van de geallieerden op verschillende plaatsen in de wereld tegen het terrorisme. wereld, zei Rutte. Die strijd vindt nog steeds plaats. “Omdat de realiteit is dat in de strijd tegen het terrorisme instant succes zeldzaam is. Het is een strijd waarin we kleine stappen voorwaarts hebben gemaakt, dankzij onze mannen en vrouwen op de grond.”

“Helaas zijn we soms gedwongen een stap terug te doen”, zei Rutte, verwijzend naar Afghanistan dat vorige maand in handen viel van de Taliban nadat de NAVO-troepen zich uit het land hadden teruggetrokken. “Dat doet pijn. En het dwingt ons om te pauzeren en na te denken, en lessen te trekken voor de toekomst.”

“Maar toegeven aan cynisme en fatalisme is het laatste wat we zouden moeten doen. We zijn het aan de slachtoffers van 9/11, aan onze veteranen en aan onze toekomstige generaties verplicht om onze manier van leven te blijven beschermen. Zodat het kwaad nooit zal zegevieren. “

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?