Geen beslissing over 2G-toegangsbeleid; Debat gaat volgende week verder

Image source - Pexels.com


Na urenlang debatteren in de Tweede Kamer op dinsdag, hebben de parlementariërs geen duidelijke beslissing genomen over het al dan niet implementeren van het 2G-toegangssysteem voor het coronavirus. Hoewel geen enkele partij de maatregel heeft gesteund, is er ook geen meerderheid die deze volledig zal blokkeren, meldt de NOS.

Het 2G-systeem geeft alleen toegang tot specifieke evenementen en faciliteiten aan mensen die zijn ingeënt tegen Covid-19 of die onlangs zijn hersteld van een coronavirusinfectie. Een negatieve test is niet voldoende, zoals in het huidige 3G-systeem. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge beloofde dat de maatregel zo spaarzaam mogelijk zou worden toegepast, bijvoorbeeld alleen in de horeca en evenementen. Hij beloofde dat het nooit voor werk zou worden gebruikt en dat er uitzonderingen zullen zijn voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Ze kunnen een QR-code krijgen voor hun toegangspas.

Alleen coalitiepartijen VVD en D66 zeiden volledig achter 2G te staan, maar beide partijen voegden eraan toe dat ze niet staan ​​te springen om de maatregel. VVD-Kamerlid Aukje de Vries noemde het kiezen tussen twee kwaden, omdat het alternatief strengere lockdown-maatregelen zijn die niet eerlijk zouden zijn voor gevaccineerde mensen.

De SP, GroenLinks, FvD, PvdD, PVV, JA21, BBB, Denk, Van Haga, SGP en BIJ1 ondersteunen geen 2G. Dat betekent dat het kabinet zijn hoop moet richten op een meerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie en Volt. Ook deze partijen hebben grote bezwaren tegen 2G, maar sluiten dit niet helemaal uit.

Het CDA “worstelt” met de maatregel, zegt Kamerlid Joba van den Berg. Om een ​​goede afweging te kunnen maken, hoort ze graag alternatieven van De Jonge. De CDA-Kamerlid vreest dat 2G polarisatie in de samenleving zal veroorzaken. “En polarisatie zal ons niet uit deze crisis redden.”

De ChristenUnie stelde een “1G”-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen op een toegangspas, of hij nu gevaccineerd is of niet. Kamerlid Mijram Bikker geeft aan te beseffen dat dit veel zal vragen van de testcapaciteit. “Maar het moet wel te doen zijn.” Op de vraag of de ChristenUnie tegen 2G zal stemmen, zegt Bikker: “Het is niet voor niets dat we dit voorstel doen, maar in de huidige situatie vind ik het moeilijk om over een maatregel te zeggen: dit gaat nooit gebeuren.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei dat haar partij “met een open blik” naar 2G zal kijken.

Het Outbreak Management Team zal vrijdag adviseren over 3G-, 2G- en 1G-beleid. Maandag komt het kabinet met een wetsvoorstel, waarna het parlement erover stemt. Als de Tweede Kamer groen licht geeft, moet deze ook nog door de Eerste Kamer, de Eerste Kamer, voor implementatie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?