Gedwongen deelname aan Rotterdamse verkiezingen onterecht: SP-fractieraad

Image source - Pexels.com


Het partijbestuur van de SP had de afdeling in Rotterdam niet mogen dwingen mee te doen aan de recente gemeenteraadsverkiezingen, oordeelde de partijraad zaterdag. De raad onderschrijft daarmee een uitspraak van de beroepscommissie van de partij.

Het departement Rotterdam stemde tegen deelname aan de verkiezingen, uit vrees dat het daarvoor te verdeeld en niet sterk genoeg was. Later besloot het bestuur dat de afdeling wel aan alle voorwaarden voldeed en mee mocht doen aan de verkiezingen.

Volgens de commissie van beroep handelde de partij in strijd met haar eigen statuten en regels voor deelname, meldde NRC vorige week. De commissie adviseert nu de partijraad, bestaande uit de departementsvoorzitters van de partij, het bestuur opdracht te geven in gesprek te gaan met betrokkenen. Dan moeten vertrouwen en relaties worden hersteld. De commissie meent dat uiterlijk in september van dit jaar een plan moet zijn opgesteld om soortgelijke situaties aan te pakken.

Een woordvoerder van de partij laat weten dat het bestuur de aanbevelingen wil overnemen en daarvoor brede steun heeft gekregen van de partijraad. “In deze situatie staan ​​de statuten blijkbaar open voor verschillende interpretaties”, aldus de woordvoerder. “Dus dit moet nader worden bekeken en verbeterd.”

Tijdens de raad is ook een motie van afkeuring tegen het bestuur ingediend. Het werd afgewezen, omdat alleen indieners de motie steunen, aldus de woordvoerder.

De Rotterdamse tak van de SP scheurde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De afsplitsingen waren ontevreden over het feit dat de beoogde partijleider werd geroyeerd wegens vermeend lidmaatschap van een andere partij. Hij had ook een eerder uitgesloten lid op de lijst geplaatst. De splitsing ging verder als Socialisten 010.

De partij is al enige tijd onrustig, voornamelijk door een conflict tussen de moederpartij en de jongerenbeweging ROOD. De partij heeft inmiddels gebroken met de jongerentak.

Volgens het partijbestuur waren veel ROOD-leden ook lid van het zogenaamde Communistisch Platform (CP). Een aparte partij en dubbele lidmaatschappen zijn volgens de SP niet mogelijk. Critici zien het als een manier om ongewenste meningen te onderdrukken. Tientallen leden zijn geroyeerd wegens vermeend lidmaatschap van de CP.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?