Gebrek aan Covid-strategie in Nederland kan leiden tot meer lockdowns: rapport

Image source - Pexels.com


Nederland is niet voorbereid op een zware coronavirusgolf in het najaar en kan daardoor te maken krijgen met nieuwe lockdowns, meldt de NOS na gesprekken met 20 mensen in het veld, waaronder ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers. Ze vonden dat de plannen van de regering te vrijblijvend zijn en dat de uitwerking ervan te lang duurt en kostbare tijd kost.

De experts noemden mondkapjes, social distancing en een of andere vorm van lockdown een realistisch scenario vanwege de traagheid van het kabinet. De Tweede Kamer debatteert maandag over het kabinetsbeleid voor de langere termijn. Maar volgens de experts wordt er te weinig gesproken over de voorbereidingen voor een coronavirusgolf in het najaar.

“Iedereen lijkt in slaap te zijn gevallen. Het is een beetje alsof je je kop in het zand steekt”, zegt David Jongen, directeur van het Zuiderland Ziekenhuis en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ tegen de NOS.

Het tekort aan zorgpersoneel blijft de grootste zorg. Dat was al een groot probleem vóór de pandemie en nam alleen maar toe sinds veel overwerkte verpleegkundigen stopten in de jaren van het coronavirus. Bovendien kampt de sector nog steeds met een ziekteverzuim dat twee keer zo hoog is als voor de pandemie. De overheid heeft eigenlijk niets gedaan om dit probleem aan te pakken, zegt Joke Dieperink, bestuurslid van de IC-verpleegkundigenvereniging V&VN-IC en zelf IC-verpleegkundige. “We moeten het werk nu weer doen met minder collega’s dan aan het begin van de pandemie. En daar maak ik me echt zorgen over, want ik weet niet of dit gaat lukken. Dat we in de volgende golf nog meer collega’s zullen verliezen .”

Ook Mark Kramer, die de huidige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers opvolgde als voorzitter van het landelijk coördinatiecentrum voor patiëntendistributie LCPS, maakt zich zorgen dat ziekenhuizen deze herfst en winter een grote golf besmettingen met het coronavirus niet aankunnen. “Veel van het zorgpersoneel is er niet in geslaagd om te herstellen. Het ziekteverzuim is nog steeds hoog, net als de druk op mensen.” En dat is alleen in de ziekenhuizen. “We hebben te maken met een zorgketen. Dus naast ziekenhuizen zijn de huisartsenposten, de huisartsenpraktijken, de verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de GGZ. Als één schakel in die keten hapert tijdens een coronavirusgolf, rest van de keten zou kunnen instorten.”

Volgens de NOS lijkt het ministerie van Volksgezondheid het oplossen van de personeelstekorten te hebben opgegeven. In de Beleidsagenda Pandemische Paraatheid van 14 april schrijft het ministerie dat “het gezien de tekorten in de zorg en andere sectoren onrealistisch is om het aantal gezondheidswerkers de komende jaren verder uit te breiden”. Andre Knottnerus, voormalig voorzitter van de wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid WRR, maakt zich zorgen over dit gebrek aan ambitie. “Natuurlijk hoor je liever: het is heel moeilijk om personeel te vinden, maar we doen er alles aan om het voor elkaar te krijgen.”

Ondanks dat virologen geen nieuwe, zwaardere variant van het coronavirus verwachten, voegen ze eraan toe dat de afgelopen twee jaar alleen maar teleurstellend waren als het ging om Covid-19-ontwikkelingen. Zelfs een milde coronavirusgolf die samenvalt met een sterke griep of RS-uitbraak kan de gezondheidszorg overspoelen, waarschuwen ze. Daarom deed epidemioloog Frits Rosendaal een beroep op Kuipers en het kabinet om eerlijk te zijn. “Zoals ze doen in Denemarken, waar ze scenario’s hebben gemaakt en duidelijk hebben gecommuniceerd: als dit gebeurt, zullen we deze maatregelen invoeren. Zodat iedereen het weet. Dan kun je er een publiek debat over voeren. Zodat je niet hoeft te trekken in paniek weer alles uit de kast halen, iedereen verrassen en boos maken, en het maatschappelijke debat overslaan.”

De experts riepen het kabinet op om dringend aandacht te besteden aan de volgende golf van besmettingen met het coronavirus. “Ik begrijp dat het kabinet nu vooral met andere zaken bezig is, met de oorlog in Oekraïne, oplopende inflatie, begrotingsproblemen en het klimaatprobleem. Maar als burger kun je verwachten dat je regering meerdere crises tegelijk aankan. En elke dag dat ze wachten telt”, zegt Knottnerus tegen de NOS.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?