FvD-senator veroordeelt vergelijkingen van partijleden uit de Tweede Wereldoorlog

Image source - Pexels.com


FvD-lid Eerste Kamer Theo Hiddema zei dat hij het niet goed vindt dat zijn partijgenoten vergelijkingen maken met de Tweede Wereldoorlog. “Dit zijn randverschijnselen waar ik tegen wil optreden”, zei hij zaterdag in reactie op een tweet van de jeugdafdeling van de partij, JFVD. De jongerenorganisatie wenste mensen een “Happy Yule and a Merry Christmas”, verwijzend naar een oud Germaans midwinterfestival dat een belangrijke rol speelde in nazi-Duitsland.

“Waar vier je trouwens het Yule-festival? De laatste officiële vieringen waren in Kamp Westerbork. Misschien een goede locatie om deze gezonde volkstraditie nieuw leven in te blazen”, antwoordde Hiddema ironisch. Hiddema zei naar eigen zeggen te hebben laten weten dat zijn partijverwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog hem niet aanstaan.

FvD-leider Thiery Baudet vergeleek onlangs de maatregelen tegen het coronavirus met de jodenvervolging in de jaren dertig en veertig. Ook Hiddema noemde de tweet waarop de Baudet zich voor de rechtbank moest verantwoorden “weerzinwekkend”. Een rechtbank beval Baudet om eerder deze maand tweets te verwijderen waarin stond dat niet-gevaccineerde mensen “de nieuwe joden zijn en de wegkijkende uitsluiting de nieuwe nazi’s en NSB-leden”. De lijsttrekker plaatste ook een foto van een kind dat wacht op uitzetting met een davidster naast een foto van een kind dat vanwege de coronamaatregelen niet in de buurt van Sinterklaas kon komen. Joodse groepen spanden een kort geding aan tegen Baudet en stelden dat zijn tweets de Holocaust bagatelliseerden.

Hiddema zei niet geassocieerd te willen worden met dit soort vergelijkingen. Toch zag het Eerste Kamerlid geen reden om de partij te verlaten. De VFD heeft volgens hem een ​​”prachtig programma” en staat open voor interne kritiek.

“Yule heeft niets met de Tweede Wereldoorlog te maken – het is Hiddema die de vergelijking maakt”, zegt een FvD-woordvoerder. De partij verklaarde dat het festival in Nederland wordt gevierd als onderdeel van de kersttraditie. Kerstbomen en maretak komen volgens de FvD van het Germaanse festival.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?