FvD-politici geven antisemitische zenders een groter bereik: rapport


Politici van Forum voor Democratie (FvD) retweeten regelmatig berichten van Twitter-accounts die antisemitische teksten en afbeeldingen verspreiden. De retweets bevatten niet vaak antisemitische uitspraken, maar vergroten wel het bereik van die accounts, concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, meldt de Volkskrant.

De onderzoekers analyseerden 100.000 tweets, retweets en likes van politici van FvD, BIJ1, D66, DENK, GroenLinks, PVV en SGP tussen december 2021 en februari 2022. Ze maakten onderscheid tussen hardcore antisemitisme, waarbij tweets expliciet gericht zijn tegen joodse mensen, en diffuus antisemitisme, waaronder antisemitische stereotypen, verhalen en complottheorieën.

Geen enkele Nederlandse politieke partij plaatste zelf hardcore antisemitische tweets, vonden de onderzoekers. Maar FvD-politici hadden vijf keer meer kans om tweets van hardcore antisemitische accounts te delen en leuk te vinden dan willekeurige Twitter-gebruikers. Ruim 10 procent van de tweets van FvD-politici bestaat uit het liken en retweeten van posts van diffuse antisemitische accounts. Voor de PVV is dat 2 procent van de tweets en minder dan 1 procent voor andere partijen.

Lees ook:  Noodwet kan Russen uit Nederlandse trustkantoren weren

FvD-leider Thierry Baudet vertelde de Volkskrant dat er niets achter zijn activiteiten op Twitter zit. “Ik retweet zo veel”, zei hij. Volgens hem gaan zijn retweets over de boodschap, niet over de boodschapper. “Dat je iemand niet mag retweeten omdat hij ook onacceptabele dingen vindt, is een ad hominem. Ik zie het dan ook niet als mijn verantwoordelijkheid om daar onderzoek naar te doen.”

Plaats een reactie