FvD-agent verlaat politie vanwege anti-Covid-beleidsposten

Image source - Pexels.com


Een politieagent uit Twente heeft de politie verlaten vanwege uitspraken die hij op internet heeft gedaan. Deze verklaringen druisen in tegen de beroepscode van de politie, zegt wijkchef Karlijn Baalman. De politie heeft de arbeidsovereenkomst in onderling overleg met de betrokken politiefunctionaris opgezegd.

Hoewel de politie geen persoonlijke gegevens wil vrijgeven, is de inmiddels betrokken oud-agent Brian Geertshuis, de 47-jarige leider van Forum voor Democratie (FvD) in Hengelo. Hij is tegen het coronavirusbeleid van de regering en noemde kabinetsleden ‘klootzakken die hun hoofd op het hakblok zouden moeten hebben’. “Dat gebeurde uiteindelijk ook met de nazi’s”, zei hij online.

De politie maakte in februari bekend een onderzoek te zijn gestart naar de uitspraken van Geertshuis op een online forum en naar ‘hoe deze zich verhouden tot wetgeving en de beroepscode van de politie’. Maandag maakt de politie de resultaten van het onderzoek bekend.

Krant Tubantia ontdekte de uitspraken, die Geertshuis vorig jaar augustus plaatste. Het zorgde voor veel onrust, maar de Hengelo FvD-leider bleef bij zijn woorden. Volgens hem moeten ze worden geïnterpreteerd als ‘beeldspraak’.

Districtchef Baalman zegt dat de politie de afgelopen jaren meerdere keren heeft geprobeerd Geertshuis te helpen zich beter uit te drukken. “Dat vloeide voort uit eerdere uitspraken die hij intern en extern had gedaan.” Ook zijn er sessies met zijn team geweest, aldus de politie.

Volgens de rayonchef mag iedereen bij de politie een eigen mening hebben en uitdragen. Maar er is een grens in termen van normen en waarden, zei ze. Politieagenten hebben een voorbeeldfunctie. De uitspraken op het online forum beviel een politiemedewerker niet, zei Baalman.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?