Formatiepartijen willen miljarden lenen voor oplossen grote problemen

Image source - Pexels.com


De VVD, D66 en CDA willen tientallen miljarden euro’s lenen om grote problemen als de klimaatcrisis, de stikstofcrisis en het achterstallig onderhoud aan wegen en andere infrastructuur op te lossen, meldt de NOS op basis van documenten uit het vormingsproces.

Het is onduidelijk om hoeveel geld het gaat en aan welke problemen het geld zal worden besteed. De lening zal eenmalig zijn en geen structurele, jaarlijkse lening. Geld lenen is momenteel erg aantrekkelijk door de extreem lage rentes.

Deze plannen komen volgens de omroep uit formatiedocumenten die vorige week werden besproken voor het besluit om te onderhandelen over een voortzetting van de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

De VVD, D66 en CDA willen meer geld om de nijpende crises aan te pakken, maar zonder de EMU direct te raken. De EMU verwijst naar de Europese regels voor uitgaven.

“Na het vaststellen van fondsen voor incidentele posten, willen we terugkeren naar de normale fiscale regels”, schreven de drie partijen in de documenten. Volgens hen betekent dit dat als de nieuwe regering ergens in wil investeren, ze hetzelfde bedrag op iets anders moet bezuinigen.

Ook willen de partijen de belastingverhogingen voor burgers en bedrijven de komende kabinetsperiode beperken. De belastingdruk mag, wat er ook gebeurt, niet boven deze grens komen. “Tussentijdse beleidswijzigingen moeten binnen deze kaders blijven”, schreven ze. Voor burgers moet het uitgangspunt zijn “belastingverhogingen moeten worden beperkt en waar mogelijk omgezet in belastingvermindering”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?