Familie Bosnisch-Servische leider Mladic klaagt over zijn behandeling en gezondheid


De gezondheid van de voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger, Ratko Mladic, gaat snel achteruit en de autoriteiten geven vrijwel geen informatie over zijn behandeling in het internationale detentiecentrum in de Scheveningse gevangenis, vertelde zijn zoon Darko Mladic aan het Russische persbureau RIA-Novosti .

Mladic, 80, zit een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer genocide en oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de afscheidingsoorlog in Bosnië en Herzegovina in de jaren 1992 tot en met 1995. Een jaar geleden werd hij door het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd vooral berucht door de belegering en verovering van de Oost-Bosnische stad Srebrenica, waar Nederlandse VN-soldaten waren gelegerd. Duizenden Bosnische moslimmannen werden gedood na de gevangenneming.

Volgens Darko Mladic kan zijn vader geen 40 meter meer achter elkaar lopen en heeft hij hulp nodig bij alledaagse dingen. Darko weet niet precies wat er aan de hand is. Volgens hem krijgen de familie vooral zeer algemene zaken te horen, zoals dat “zijn toestand stabiel is en hij meedoet aan gesprekken”. Volgens de zoon van de voormalige legerleider is de behandeling van Mladic onvoldoende en heeft hij mogelijk hartproblemen.

Lees ook:  Rusland zet 15 Nederlandse diplomaten het land uit, waaronder 14 in Moskou

Mladic werd in 1996 gezocht door het ICTY, maar wist tot 2011 uit handen van justitie te blijven. Hij werd uiteindelijk gearresteerd in het noorden van Servië en had al gezondheidsproblemen zoals verlamming door beroertes.

Plaats een reactie