Facebook-datacenter heeft verkiezingsuitslag Zeewolde een klap gegeven


Leefbaar Zeewolde, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde, Flevoland deze week, is van plan er alles aan te doen om de komst van een enorm datacenter tegen te houden dat Facebook-ouder Meta wil bouwen in de gemeente, zegt fractieleider Tom Zonneveld tegen Omroep Flevoland. Leefbaar Zeewolde verdubbelde het aantal raadszetels tot 10, waarmee de partij groot genoeg was om zonder coalitiepartner een meerderheid van één zetel in de gemeenteraad te hebben.

Zonneveld denkt dat zijn partij gewonnen heeft vanwege zijn verzet tegen het Meta-datacenter. Hij ziet de verkiezingsuitslag als een opdracht van de kiezers om het besluit terug te draaien. “De belangrijkste stap is al gezet: het bestemmingsplan. Het wordt heel moeilijk om dat terug te draaien”, zegt Zonneveld tegen de omroep. Maar er zijn andere opties, zei hij.

De eerste mogelijkheid is een stemming over de verkoop van de grond voor het datacenter volgende week in de Eerste Kamer. “We kunnen de leden van de Eerste Kamer in ieder geval laten weten dat Zeewolde anders is gaan denken over het datacenter”, zegt hij. “Daarnaast moet de provincie nog een vergunning afgeven, moet het waterschap een vergunning afgeven, kan de Tweede Kamer het nog tegenhouden en moet het Rijksvastgoedbedrijf nog instemmen met de verkoop van de grond.”

Lees ook:  Groen licht voor protestmars tegen coronaviruspas in Den Haag

Zonneveld wil bij elke stap in dat proces invloed uitoefenen. “Ik zie het als hindernissen voor Meta. En ik wil bij elke hindernis proberen het proces te vertragen.” Leefbaar Zeewolde hoopt samen te werken met de ChristenUnie in Zeewolde, die ook tegen het datacenter heeft gestemd.

Tamara Baas van de ChristenUnie zegt tegen Omroep Felvoalnd dat het weinig zin heeft om te proberen het bestemmingsplan te wijzigen, maar ze heeft hoop op het vergunningtraject. “En dat zit in het signaal dat de mensen van Zeeowlde ons hebben gegeven dat het om iets groots gaat en dat de beslissing wellicht genomen moet worden door een overheid die het hele plaatje overziet.”

Wat Zonneveld en Baas betreft, zal het datacenter het eerste onderwerp zijn in de eerste gemeenteraadsvergadering na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

Ook minister van Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge is tegen de bouw van het datacenter op het terrein in Zeewolde dat eigendom is van de Rijksvastgoedtak. “Het is onze grond en we hebben voorwaarden gesteld aan de verkoop ervan. Het is zeer de vraag of Zeewolde aan die voorwaarden zal kunnen voldoen”, aldus de NOS. “Ik denk dat Nederland te klein is voor deze hele grote datacenters.”

Lees ook:  Nederlandse overheid kan gaslevering aan bedrijven deze winter niet garanderen: rapport

Plaats een reactie