Extreemrechtse Baudet niet vervolgd voor Holocaust-tweets

Image source - Pexels.com


Forum voor Democratie-leider en parlementariër Thierry Baudet wordt niet vervolgd voor tweets waarin hij niet-gevaccineerde mensen tegen Covid-19 vergeleek met joden in de Holocaust. Het Amsterdams Openbaar Ministerie (OM) liet de zaak vallen omdat het de uitspraak niet strafbaar acht.

Op 14 november 2021 twitterde Baudet dat de situatie onder de coronamaatregelen vergelijkbaar was met de jaren dertig en veertig. Hij schreef dat de niet-gevaccineerde ‘de nieuwe joden’ zijn. Degenen die wegkijken en hen buitensluiten, zijn de ‘nieuwe nazi’s en NSB-leden’, zei hij. De Joods Nederlandse Federatie deed aangifte van belediging en haatzaaien tegen hem.

Het doel van de vergelijking was naar het oordeel van het OM om aandacht te vragen voor de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. “De tweet is niet bedoeld om de Holocaust te bagatelliseren, maar om het ongemak van de maatregelen tegen het coronavirus te vergroten. Het OM is van mening dat dit niet kan worden gekwalificeerd als een verregaande vorm van bagatellisering van de Holocaust die haat of geweld dreigt aan te wakkeren”, aldus het OM. Donderdag.

In december verloor Baudet een rechtszaak over de tweet. De voorzieningenrechter oordeelde dat Baudet alle uitlatingen van sociale media waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergeleek met de Holocaust, moest verwijderen. “U hebt onnodig beledigend gesproken met slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust”, oordeelde de rechter toen. “Het recht op vrijheid van meningsuiting voor een volksvertegenwoordiger is niet onbeperkt.”

Het OM beoordeelde puur of de tweets strafbaar waren. “Crimineel ingrijpen in de vrijheid van meningsuiting van een politicus is alleen gerechtvaardigd als uitspraken verder gaan dan kwetsend, schokkend en verontrustend en aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of intolerantie. Hier is geen sprake van.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?