Ex-Baudet-collega noemt extreemrechtse leider ‘Manchurian-kandidaat’ voor steun aan Poetin

Image source - Pexels.com


Voormalig FvD-lid Henk Otten noemde zijn ex-collega Thierry Baudet een ‘Manchurian-kandidaat’ en ‘een politicus die de speelbal is van een vijandelijke macht’, in reactie op Baudets pro-Russische opmerkingen van donderdag, blijkt uit een rapport gepubliceerd in het AD. Otten suggereerde ook dat Baudet in het verleden geld uit Rusland had ontvangen, wat Baudet ontkent.

Baudet, de partijleider van FvD, beschuldigde het Westen van de Russische invasie van Oekraïne in een video die hij donderdag op Twitter plaatste. “Het Westen heeft dit veroorzaakt en de reactie van Rusland is nu maar al te voorspelbaar”, zei hij in de video. Eerder noemde hij de Russische president Vladimir Poetin “een mooie kerel” toen de spanningen twee weken geleden in Oekraïne escaleerden.

Otten, die samen met Baudet FvD oprichtte, noemde zijn oud-collega ‘helemaal gestoord’ en ‘krankzinnig’. Otten verbrak in juni 2019 de banden met FvD en richtte zijn eigen partij op. Twee andere senatoren verlieten FvD maanden later om zich bij Otten aan te sluiten, van wie er één, Jeroen de Vries, nog steeds in de Eerste Kamer zit.

Otten beweert dat Baudet in sms-berichten die hem in 2015 werden gestuurd, leek te zinspelen op het ontvangen van betaling van Russische bronnen die verbonden waren met de propagandamachine van dat land, meldt het AD. De berichten noemen heel specifiek Vladimir Kornilov, de voormalige directeur van het Centrum voor Euraziatische Studies in Den Haag, die ook een politiek activist is die rebellenseparatisten in Oost-Oekraïne promoot.

Baudet hield destijds vol dat zijn sms-berichten ironisch waren en dat hij en zijn partij “ons nooit op een andere manier hebben laten betalen”. Zijn berichten aan Otten zijn onderzocht in het kader van een 2020-aflevering van televisieprogramma Zembla. Uit het programma bleek ook dat Baudet een van de vele Kamerleden is die niet transparant is geweest over inkomsten die ze buiten hun werk in de Tweede Kamer verdienen.

De recente opmerkingen van de FvD-leider waarin hij het Westen de schuld gaf en Poetin steunde, werden ook verworpen door collega-FvD-parlementslid Theo Hiddema, evenals vele andere parlementsleden van een breed scala aan politieke partijen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelman zei tegen De Telegraaf dat de woorden van Baudet “verwerpelijk en afschuwelijk” waren en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemde de opmerkingen “Kremlin-propaganda in het parlement”.

Baudet heeft een geschiedenis in het doen van pro-Russische uitspraken en “heeft zijn bewondering voor Poetin nooit verborgen gehouden”, zegt Sjoerdsma tegen het AD. De Twitter-verklaring van Baudet is echter een afwijking, zelfs van andere pro-Russische parlementariërs. Zo veroordeelde PVV-leider Geert Wilders, die ook zijn bewondering uitsprak voor de Russische president, donderdag de invasie.

“Het Westen heeft een grote fout gemaakt door het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne niet uit te sluiten, maar er is geen excuus voor een Russische militaire inval”, tweette Wilders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?