EU nauwelijks in staat continent te verdedigen: Nederlandse FM

Image source - Pexels.com


Volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is Europa “nauwelijks in staat om het continent te verdedigen” nu een Russische invasie van Oekraïne op handen lijkt. De minister deed deze uitspraak “bijna met schaamte” in de talkshow Beau. Volgens hem heeft de Europese Unie ‘in geopolitieke zin’ nog veel werk te doen.

Ook Hoekstra vindt de aanhoudende afhankelijkheid van Russisch gas ‘moeilijk te verkopen’. Volgens hem heeft Europa daar de afgelopen tien jaar te weinig aan gedaan. ‘Daar moet je eerlijk in zijn. Daar hebben we te veel tijd aan verspild.’

Mocht Rusland Oekraïne binnenvallen en gesanctioneerd worden, dan is het denkbaar dat het land de gaskraan voor Europa dichtdraait. De EU moet hierop voorbereid zijn. Wat dat betreft hoopt Hoekstra op hulp van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hij voegde eraan toe dat dit pas relevant wordt na verschillende “als-dan-scenario’s”.

Hoekstra zei maandag goed overleg te hebben gehad met collega’s in Brussel over hoe de EU moet reageren als Rusland Oekraïne binnenvalt. Er was sprake van een “extreem robuust” sanctiepakket bij een invasie. Hoekstra hoopt dat het conflict diplomatiek kan worden opgelost. “Maar je moet wel duidelijk zijn: als de agressie voortduurt, heeft dat ernstige gevolgen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?