EU moet sancties Rusland anders benaderen: Nederlandse premier na moeizame olieboycot

Image source - Pexels.com


De EU moet haar aanpak wijzigen als ze een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland start, zei premier Mark Rutte. De vakbond moet lering trekken uit het uiterst moeilijke akkoord over de boycot van de meeste Russische olie dat ze maandagavond bereikte.

De EU-leiders stemden bijna vier weken geleden in met een afgezwakte versie van het embargo dat de Europese Commissie voorstelde. Hongarije, Slowakije en Tsjechië hebben onderhandeld over uitzonderingen, waarvan de technische details nog moeten worden uitgewerkt.

Volgens Rutte pleitten hij en enkele van zijn collega’s ervoor om de volgorde voortaan om te draaien. “Als we aan een zevende pakket gaan werken, moeten we eerst overleggen over de technische details”, zoals het regelen van alternatieven en het ombouwen van raffinaderijen, “voordat we gaan praten over hoe het sanctiepakket eruit moet komen te zien.”

Nederland wil zo snel mogelijk doorgaan met meer sancties, maar “je weet dat het nog moeilijker wordt”, zei Rutte. Het zou bijvoorbeeld maatregelen kunnen bevatten om de import van Russisch gas terug te dringen, wat voor veel EU-landen nog steeds taboe is.

Ruttie wil de Commissie niet bekritiseren, verklaarde hij, zoals zijn Hongaarse collega Victor Orban eerder op de dag deed. Orban beschuldigde de raad van bestuur van de EU van “onverantwoordelijk gedrag” voor het voorstellen van sancties zonder dit eerst te coördineren met de lidstaten. “Ik denk dat we de les kunnen leren dat het cruciaal is om met de technische kant te beginnen”, aldus Rutte. “Vier vingers wijzen naar mezelf en één naar de rest van de groep.”

De EU-lidstaten zijn overeengekomen om de invoer van Russische olie die over zee naar de EU wordt verscheept, te verbieden, wat gevolgen heeft voor ongeveer 90 procent van de Russische olie die de EU invoert. De Russische olie die via de Druzhba-pijpleiding naar Hongarije, Slowakije en Tsjechië stroomt, is uitgesloten van de boycot. Deze landen, die geen zeehavens hebben en dus afhankelijk zijn van aanvoer via pijpleidingen, zouden niet anders willen. Duitsland en Polen beloofden af ​​te zien van de Russische olie die ze via pijpleidingen krijgen. De boycot gaat eind dit jaar in.

Rutte zei aangenaam verrast te zijn dat de deal werd bereikt, maar noemde het ‘een complete klus’. Rotterdam en andere oliehavens en petrochemische centra hoeven zich geen zorgen te maken over oneerlijke concurrentie uit Hongarije, Slowakije en Tsjechië, aldus Rutte. De EU-leiders waren het erover eens dat de drie landen hun goedkope pijplijnolie of wat ze er ook mee zouden kunnen maken, niet zouden mogen exporteren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?