EU-boycot van Russische olie zal consumentenprijzen nog hoger opdrijven

Image source - Pexels.com


Als de Europese Unie deze week besluit om Russische olie te boycotten, kunnen Nederlanders rekenen op nog hogere voedsel- en brandstofprijzen en dat extreme prijsstijgingen nog langer aanhouden, meldt De Telegraaf.[orts

Inwoners van Nederland zullen de olieboycot het eerst merken bij het tanken van hun voertuigen, zei energieadviseur Cyril Widdershoven tegen de krant. Maar ook voor andere producten, zoals plastic, is olie een belangrijke grondstof.

Energiespecialist Jiles van den Beukel van Den Haag Centrum voor Strategische Studies verwacht dat dieselrijders het hardst worden getroffen. “Die markt is veel krapper dan die voor benzine.”

En de hogere brandstofprijzen zullen de inflatie opdrijven, omdat het meer zal kosten om producten te produceren en te vervoeren.

ABN Amro herwerkt zijn inflatieberekeningen om een ​​mogelijke boycot van Russische olie mee te nemen, zegt econoom Jan-Paul van de Kerke tegen de Telegraaf. “Onze huidige schatting voor heel 2022 ligt rond de 5 procent. Maar dat gaat duidelijk omhoog, zeker als er een boycot van Russische olie komt.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?