Eroderende beleefdheid in het parlement: parlementsleden willen dat de leider bedreigingen en intimidatie aanpakt

Image source - Pexels.com


Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Kamervoorzitter meer macht krijgt om in te grijpen als parlementariërs hun collega’s intimideren of bedreigen in debatten. Forum voor Democratie is er tegen. Kamerlid Gideon van Meijeren botste hierover met verschillende andere partijen.

Parlementariërs moeten alles kunnen zeggen in de Kamer, vindt Van Meijeren. “Het vrije parlementaire debat, dit grondbeginsel van democratie, staat zwaar onder druk”, zei het FvD-lid in het debat over beleefdheid in en van de Tweede Kamer. Volgens het parlementslid kan er in de Kamer steeds minder worden gezegd sinds Vera Bergkamp het voorzitterschap overnam. “De huidige Kamervoorzitter misbruikt haar bevoegdheden om Kamerleden het zwijgen op te leggen.”

Zowel coalitiepartijen als oppositiepartijen hadden kritiek op het standpunt van de FvD-Kamerlid. De FvD is een van de partijen die de Kamervoorzitter regelmatig tot de orde roept omdat het te ver gaat. Zo dreigde FvD-Kamerlid Pepijn van Howelingen D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat hij ooit voor een rechtbank zou worden gesleept. “Forum draagt ​​bij aan de geweldsspiraal, ook hier in de Tweede Kamer”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. “We accepteren dit soort subversieve activiteiten niet.”

Diverse partijen hadden kritiek op de afwezigheid van FvD in veel debatten, waaronder een groot deel van dit debat over omgangsvormen. “Twee minuten voor zijn eigen bijdrage loopt Van Meijern de zaal binnen om met zijn tirade te beginnen. Daar ga ik niet naar luisteren”, aldus SP-Kamerlid Renske Leijten. Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) ​​vond dat ‘totale waanzin’.

D66 en ChristenUnie hebben nu een parlementaire meerderheid achter zich voor hun voorstel tot aanpassing van het reglement van de Tweede Kamer. Parlementariërs die medeparlementsleden intimideren of bedreigen, moeten het woord worden ontnomen of zelfs van de vergadering worden geweerd. De voorzitter van de Tweede Kamer zou die mogelijkheid moeten krijgen. Op dit punt zou het reglement van orde moeten worden aangepast, vinden partijen.

Kamervoorzitter Bergkamp maakt zich zorgen over de verharding van de parlementaire debatten en uitingen van parlementariërs op sociale media en de gevolgen voor de samenleving. “Posts op sociale media zetten de relaties op scherp.” Ze wil van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten of dergelijke social media-uitingen van Kamerleden of hun volgers leiden tot een daadwerkelijke toename van het aantal bedreigingen tegen Kamerleden. Of de NCTV een dergelijk onderzoek kan doen, laat ze volgende week aan de Kamer weten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?