Erdogan beveelt uitzetting van Nederlandse en negen andere ambassadeurs voor steun aan activist

Image source - Pexels.com


De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdag in een verklaring de Nederlandse ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet en negen andere ambassadeurs, als ongewenst. De ambassadeurs hadden opgeroepen tot de vrijlating van activist en filantroop Osman Kavala. De verklaring van Erdogan was de eerste stap op weg naar uitzetting.

Erdogan gaf het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht om onder meer de Nederlandse, Duitse, Franse en Amerikaanse ambassadeurs zo snel mogelijk persona non grata uit te roepen.

De 64-jarige Kavala heeft vier jaar vastgezeten zonder veroordeling. De autoriteiten beweerden dat hij Turkije wilde destabiliseren. Vorig jaar werd hij na een levenslange gevangenisstraf vrijgesproken van het financieren van anti-regeringsprotesten in 2013. Kort daarna werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van 2016. Een rechtbank besloot eerder deze maand dat hij tot eind november in de cel moet blijven.

Turkije dreigde de afgelopen dagen al met het uitzetten van de tien ambassadeurs in het verhitte debat over Kavala. In een zeldzame gezamenlijke verklaring hadden de ambassadeurs gepleit voor een rechtvaardige en snelle afwikkeling van de zaak.

Erdogan zei dat we het ons “niet kunnen veroorloven” om deze ambassadeurs in Turkije te hebben. Hij zinspeelde eerder deze week op hun uitzetting: “Denk je dat je Turkije een lesje zult leren zoals? Wie denk je wel dat je bent?” zei hij donderdag tegen journalisten, aldus de NOS.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gelastte eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Europese Raad, die toezicht houdt op de mensenrechten, heeft de Turkse regering een laatste waarschuwing gegeven. Als de regering in Ankara het bevel begin december niet opvolgt, dreigde de raad met strafmaatregelen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?