“Enorme verdeeldheid” onder kabinetsleden in noodgesprekken over Covid; Koning diep bezorgd

Image source - Pexels.com


Leden van het demissionaire kabinet kwamen opnieuw bijeen in het Catshuis, de ambtswoning van de premier, om verder te praten over de beste aanpak van het coronavirus. De vergadering werd eerder op de dag naar verluidt onderbroken omdat de ministers het niet eens konden worden over de beste handelwijze. Koning Willem-Alexander sprak zijn zorg uit over het snel groeiende aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland.

Het kabinet neemt naar verwachting vrijdag een definitief besluit. Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maken die avond om 19.00 uur tijdens een persconferentie nieuwe beleidswijzigingen bekend.

Volgens bronnen dicht bij het kabinet verliep de discussie in het Catshuis eerder op de dag moeizaam. Door het recordaantal besmettingen deze week was het moeilijk te zeggen in welke context mensen de besmetting met het coronavirus oplopen. Dit maakt het ook moeilijker om nieuwe maatregelen te rechtvaardigen.

Kabinet diep verdeeld over wat er daarna gebeurt

Een persoon die bij de besprekingen betrokken was, sprak van ‘enorme verdeeldheid’. Er zijn ernstige zorgen over de publieke steun voor nieuwe beperkingen en hoeveel kan worden gevraagd van mensen die ervoor hebben gekozen zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Zij zijn naar verhouding verantwoordelijk voor een relatief klein aantal ziekenhuisopnames.

Een ander probleem dat opdoemt, zijn de maatregelen die de overheid op korte termijn kan aankondigen. Zo is het in verschillende scenario’s niet direct mogelijk om mensen te verplichten 1,5 meter afstand te houden omdat daarvoor wetswijziging nodig is. Hetzelfde geldt voor het verplicht stellen van het coronavirus-toegangskaartensysteem op meer locaties dan nu het geval is.

Zo blijven maatregelen als het eerder sluiten van horeca en het aanpassen of sluiten van andere sectoren over. Volgens bronnen wordt het onderwijssysteem voorlopig niet aangetast.

Het overleg werd in de middag afgebroken. Toen werd duidelijk dat het aantal besmettingen een nieuw record bereikte. Tussen woensdag en donderdagochtend hebben ruim 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.

“Het is erg zorgwekkend”, en “we moeten sterk blijven”, zei de koning

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima naderden het einde van hun staatsbezoek aan Noorwegen toen het nieuws bekend werd. Hij zei zich “grote zorgen” te maken over het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland terwijl hij in het koninklijk paleis in Trondheim was.

“Vandaag hebben we het hoogste aantal bereikt sinds het begin van de crisis. Maar we zien het aantal ook elders stijgen, ook in de landen om ons heen. Het is zeer zorgwekkend. Het is jammer dat de crisis nog niet voorbij is, en ik leef vooral mee met de medewerkers in de zorg die weer [facing this problem]. Ze verdienen veel lof”, zei de koning.

Hij zei getuige te zijn geweest dat de solidariteit uit de eerste fase van de crisis is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor berusting. “We moeten samen nog een tijdje sterk blijven”, zei Willem-Alexander. Hij wilde niet vooruitlopen op de vrijdag aangekondigde maatregelen, maar maakte zich zorgen over de verdeeldheid in de samenleving en de verdeeldheid die wordt uitvergroot.

“We moeten wederzijds begrip hebben. We moeten er samen tegen vechten. We kunnen het alleen samen”, zei koningin Máxima

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?