Enkele duizenden mensen demonstreren tegen Covid-beperkingen in Den Haag

Image source - Pexels.com


Het protest tegen de Covid-regelgeving in Den Haag, georganiseerd door Nederland in Verzet, is afgelopen. Enkele duizenden deelnemers kwamen opdagen, minder dan de 25.000 mensen die de organisator voorzag. Daarnaast vertrokken ook de vrachtwagenchauffeurs die deelnamen aan de Nederlandse versie van het Vrijheidskonvooi vanuit het voetbalstadion van ADO Den Haag, waar ze sinds zaterdag kampeerden.

Waar de vrachtwagenchauffeurs heen gingen, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. ‘Misschien naar Brussel, of naar huis. Of naar het werk.’

Michel Reijninga organiseerde zondag het protest Nederland in Verzet in Den Haag. Hij schatte het aantal deelnemers tussen de twee- en drieduizend, veel lager dan hij had verwacht. Toch zei hij tevreden te zijn met de opkomst.

De demonstratie verliep voorspoedig, aldus de politie. Het zou officieel drie uur duren vanaf 13.00 uur, maar het ging ongeveer dertig minuten eerder kapot.

Enkele aanwezigen zwaaiden met Canadese vlaggen uit solidariteit met het protest van vrachtwagenchauffeurs in Canada. Er waren ook mensen met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Boven het podium van waaruit optredens en sprekers te horen waren hing een bord met de tekst “Geen Kabinet Rutte meer!” in hoofdletters. Op protestborden stond ook “Rutte, rot op”, ook gezien tijdens de vrachtwagenblokkade in Den Haag op zaterdag, en een groot spandoek met de tekst “minder repressie, meer zorg”.

Reijinga zei dat veel demonstranten van het podium op het Malieveld naar het voetbalstadion verhuisden. De oorspronkelijke route voor de protestmars was ingekort, “zodat we eerder bij het ADO-stadion konden zijn”, zei hij.

Even voor 16.30 uur mochten de vrachtwagens van de parkeerplaats van het stadion worden gereden. Er stonden enkele tientallen vrachtwagens op het terrein. Sommige chauffeurs en hun sympathisanten beschuldigden de politie ervan hen gedurende de nacht in het stadion te hebben gegijzeld en beweerden dat de politie op een gegeven moment de uitgang blokkeerde.

Toen de vrachtwagenchauffeurs zondagmiddag mee wilden doen aan het protest op het Malieveld, kregen ze aanvankelijk te horen dat ze niet de stad in mochten rijden. De gemeente gaf toe en liet hen hun voertuigen parkeren aan de Boorlaan, naast het Malieveld, zodat ze mee konden doen aan de demonstratie. Er werden geen vrachtwagens naar die straat verplaatst en het is niet bekend hoeveel vrachtwagenchauffeurs, indien van toepassing, aan die protestmars hebben deelgenomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?