EHBO-centrum voor slachtoffers van seksueel geweld voorgesteld door D66

Image source - Pexels.com


Slachtoffers van seksueel geweld moeten kunnen rekenen op één centraal hulppunt, betoogde de centristische politieke partij D66. Van daaruit moeten ze worden geholpen om onder meer contact op te nemen met de politie, een advocaat of een arts. Het voorstel krijgt ook steun van de rechtse partij VVD.

Dit soort spoedeisende hulp na seksueel geweld is hard nodig, vindt D66-Kamerlid Hanneke van der Werf. “Slachtoffers van seksueel geweld weten vaak niet waar ze hulp moeten zoeken.” Eerder lobbyden Amnesty International, denktank Rutgers en het Centrum voor Seksueel Geweld voor een gecentraliseerde aanpak van de zorgverlening.

Acht procent van de Nederlanders ouder dan 16 jaar zei tussen 2019 en 2020 het slachtoffer te zijn van seksueel geweld, intimidatie of intimidatie, aldus het CBS. “Dit varieert van het doelwit zijn van gesproken of online opmerkingen, tot fysiek seksueel geweld, zoals verkrachting”, schreef het WODC vorig jaar. Het WODC, oftewel het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, voert onderzoeken uit in opdracht van het ministerie van Justitie.

“Een procent van de 16-plussers werd het slachtoffer van huiselijk seksueel geweld.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?