Een derde van de steden heeft een nieuwe grootste politieke partij; Volt, FvD debuut in vele gemeenten


In een derde van de gemeenten waarvan de verkiezingsuitslag bekend is, is een andere partij nu de grootste partij. Dit gebeurde het vaakst toen het CDA de grootste partijpositie verloor aan een lokale partij, aldus de Verkiezingsdienst van het ANP. Volt, Forum voor Democratie en partij voor de dieren PvdD deden het goed bij de gemeenteraadsverkiezingen en debuteerden in veel gemeenteraden.

Het CDA is de grootste partij in 37 gemeenten waarvan de resultaten bekend zijn. De christen-democratische partij bleef de grootste in 31 gemeenten, maar verloor die positie in 36 gemeenteraden. In zes gemeenten nam het CDA de koppositie over van een andere partij.

In maar liefst 225 gemeenten kwamen lokale partijen als grootste uit de bus. Van hen hadden 132 al de meeste zetels in de raad en 93 regionale partijen namen deze positie over van een andere partij, soms van een andere lokale partij. In 38 gemeenten verloren lokale partijen de toppositie.

Lees ook:  Steden pleiten voor een uitgebreider plan voor de compensatie van slachtoffers van kinderbijslagschandaal

Nieuwkomer Volt deed het behoorlijk goed bij de verkiezingen. Zoals de uitslag er nu uitziet heeft de partij zetels in Utrecht (3), Eindhoven (2), Amsterdam (2), Zwolle (1), Maastricht (2), Den Bosch (1) en Rotterdam (1).

Volt-leider Laurens Dassen noemde het “fantastisch dat Volt lokaal doorbreekt” en is nu lokaal, landelijk en in Europa vertegenwoordigd. Hij zei trots te zijn op de manier waarop de lokale teams hun campagnes leidden. “We hebben nu zetels in verschillende steden. En daar gaan we de komende vier jaar heel hard voor werken.”

PvdD debuteerde in Eindhoven (2), Zwolle (2), Maastricht (2), Den Bosch (1), Haarlem (2) en Tilburg (2). Extreemrechts FvD trad toe tot de gemeenteraden van Leeuwarden (1), Tilburg (1), Haarlem (1), Rotterdam (1), Maastricht (1) en Eindhoven (1). De partij verloor twee zetels in de Amsterdamse gemeenteraad en heeft er nog één over.

Plaats een reactie