Dutch FM in Qatar: ambassade Kabul verhuisd naar Doha; Afghaanse regering moet inclusief zijn

Image source - Pexels.com


De Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar. De Taliban heeft vertegenwoordiging in het land en de ambassade kan een manier zijn om contact met hen te leggen om meer mensen uit Afghanistan te halen, zei conciërge minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag in Doha na een ontmoeting met haar ambtgenoot van de regering van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al Thani.

Westerse landen werden overweldigd door de opmars van de Taliban. Half augustus nam de extremistische islamitische beweging de Afghaanse hoofdstad Kabul in. Vorige week donderdag moest Nederland zijn evacuatiemissie staken. De laatste Nederlandse diplomaten verlieten Kabul vorige week toen de evacuatiemissie werd stopgezet. Naar verluidt bleven honderden Nederlanders en Afghanen die wilden vertrekken achter.

Een vertegenwoordiger van de Taliban, die vorige maand Kabul inhaalde, is gevestigd in Qatar. Volgens de Franse regering zijn de Taliban in gesprek met Qatar en Turkije over de heropening van de luchthaven van Kabul. Kaag reist donderdag af naar Ankara, de hoofdstad van Turkije, om de situatie verder te bespreken.

Qatar heeft veel contact gehad met de Taliban. Achter de schermen heeft het land een belangrijke rol gespeeld bij de evacuatiemissie in Afghanistan, aldus Kaag. Ze bedankte al-Thani voor de steun.

Volgens Kaag is het belangrijk dat de Taliban een inclusieve regering vormen, omdat dat belangrijk is voor de stabiliteit van het land in Afghanistan. Ook moeten meisjes naar school kunnen, vrouwen moeten kunnen werken en de rechten van minderheidsgroepen moeten worden beschermd.

Deze voorwaarden zijn belangrijk voor de hervatting van de humanitaire hulp, zei ze. Vorig jaar beloofde Nederland Afghanistan maximaal 200 miljoen euro hulp voor vier jaar. Volgens de minister is stabiliteit in het land ook belangrijk voor Nederland, onder meer om een ​​uittocht van vluchtelingen te voorkomen.

Eerder op de dag ontmoette de minister de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas, die ook in Qatar is voor overleg over Afghanistan. Ook bezocht ze een kamp voor Afghaanse vluchtelingen.

Kaag reist woensdag af naar Pakistan. Dat land heeft ook veel invloed in Afghanistan. Ze brengt donderdag een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara om de ontwikkelingen in Afghanistan te bespreken. De Turken boden aan de luchthaven van Kabul te beveiligen. De minister sluit de reis af in Slovenië, waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken informeel bijeen zullen komen. Afghanistan is een belangrijk onderwerp op de agenda van de ministers.

Het ministerie heeft gezegd dat de ambassade in Kabul zal heropenen zodra de veiligheidssituatie dit toelaat. Ondertussen zitten Afghaans-Nederlanders die op de evacuatielijsten stonden, maar niet op tijd op de luchthaven van Kabul waren om gered te worden, vast in Afghanistan en konden het ministerie van Buitenlandse Zaken niet bereiken, zegt een man telefonisch tegen de NOS. Hij, zijn vrouw en vijf kinderen kwamen net te laat aan op de luchthaven om met de laatste Nederlandse vlucht van afgelopen donderdag te worden geëvacueerd. De zelfmoordaanslagen op de luchthaven vonden plaats kort nadat ze te horen kregen dat ze moesten vertrekken.

“Die zelfmoordaanslag op het vliegveld was vlakbij waar mijn vrouw en ik een paar uur eerder waren geweest. Ik zag een foto van gewonde vrouwen waar mijn vrouw mee aan het praten was. Dus de waarschuwing om daar weg te komen was precies op tijd”, zei hij. zei tegen de omroep. Hij en zijn familie wachten nu met spanning op nieuws. “We kunnen alleen maar afwachten”, zei hij. “Je kunt niet anders.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?