Duizenden vluchtelingen wachten op gezinshereniging vanwege vertragingen immigratiedienst


Duizenden vluchtelingen wachten te lang op de behandeling van hun aanvraag voor gezinshereniging. Een derde van de aanvragen loopt langer dan de wettelijke behandeltermijn van 6 maanden, bevestigt de immigratie- en naturalisatiedienst IND aan de NOS. Dat leidt tot onrust en wanhoop in de asielcentra, zegt vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk.

Vluchtelingen – asielzoekers die een verblijfsvergunning voor Nederland hebben gekregen – kunnen aanvragen dat hun partner en kinderen ook naar Nederland worden gebracht. De IND moet een aanvraag binnen zes maanden behandelen.

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​derde van de aanvragers langer wacht, aldus de IND. De dienst kreeg de afgelopen maanden meer aanmeldingen dan verwacht en kampte al met een achterstand door het coronavirus. “Het belang van hereniging van familieleden die tijdens de vlucht zijn gescheiden, is groot”, zegt de IND tegen de omroeporganisatie. “Daarom doen we er alles aan om gezinsherenigingsverzoeken zo snel mogelijk te verwerken.”

Vluchtelingenwerk Nederland, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingenbelangen in Nederland, riep staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid op om in te grijpen. “Vluchtelingen voelen zich vergeten. Ze hebben hun kinderen vaak meer dan een jaar niet gezien. Elke dag dat ze langer moeten wachten is er een te veel”, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Lees ook:  Nederlandse regering wil internationaal anticorruptiehof oprichten

“Er is een structureel personeelstekort en de procedure voor gezinshereniging is veel te ingewikkeld”, zegt Vluchtelingenwerk. Het riep de IND op om meer mensen aan te nemen en de “strenge en onrealistische eisen” in de gezinsherenigingsprocedure te schrappen. “De afgelopen jaren zijn na bezwaar of tussenkomst van de rechter duizenden afgewezen verzoeken ingewilligd. Dat is een alarmerend aantal. Het laat zien dat er iets mis is met de procedure voor gezinshereniging.”

Plaats een reactie