Duizenden Russische containers vast in Rotterdamse haven

Image source - Pexels.com


De Europese sancties tegen Rusland zorgen voor grote congestie in de Rotterdamse haven, waar duizenden Russische containers op inspectie wachten. Voordat ze kunnen worden doorgestuurd, moeten de containers zorgvuldig worden geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze niet in strijd zijn met sancties, legt haventopman Allard Castelein uit aan Bloomberg.

“Je kunt je de nachtmerrie voorstellen die zich voordoet”, zei Castelein tegen het persbureau. Elke dag komen er ‘enkele tientallen honderden’ containers met bestemming Rusland aan in de haven. ‘Je moet ze isoleren, apart zetten en de containers fysiek inspecteren voordat ze kunnen worden vrijgegeven.’ In de haven wachten momenteel zo’n 4.500 containers op inspectie.

Ongeveer 13 procent van de 470 miljoen ton verscheepte goederen die jaarlijks door de Rotterdamse haven wordt vervoerd, is afkomstig uit of bestemd voor Rusland. Van alle containers die door de haven gaan, is ongeveer 10 procent op een of andere manier met het land verbonden. Ongeveer 30 procent van de Russische ruwe olie, 25 procent van het vloeibaar aardgas en 20 procent van de olieproducten en kolen worden via Rotterdam geïmporteerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?