Duizenden Nederlanders overrompeld door plotseling vluchtverbod Marokko

Image source - Pexels.com


De plotselinge aankondiging van Marokko op woensdag dat het vanaf donderdag vluchten van en naar Nederland verbiedt, heeft duizenden Nederlanders die op vakantie waren in het land overrompeld. Het vliegverkeer tussen de twee landen stopte om middernacht.

Het huidige advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor mensen die vastzitten in Marokko is om “alternatieven te vinden om via andere landen in de buurt van Nederland te reizen”, zegt een woordvoerder tegen het AD. Het vliegverbod geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het ministerie kan niet zeggen hoeveel Nederlanders vastzitten in Marokko, maar het is een zeer populaire vakantiebestemming.

Alleen Transavia heeft de afgelopen week 3.500 mensen naar het land vervoerd. “We bekijken of we toestemming kunnen krijgen om langer te vliegen om gestrande reizigers in Marokko op te halen”, zegt een woordvoerder van Transavia tegen de krant.

Reisbureau TUI heeft 78 vakantiegangers in Marokko. Het bureau onderzoekt in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe reizigers in het land het beste kunnen worden ondersteund.

Een woordvoerder van de Marokkaans Nederlandse Vereniging laat aan het AD weten zeer ontevreden te zijn over dit plotselinge verbod. “Er is bezorgdheid, en er zijn veel vragen onder mensen. De Marokkaanse overheid heeft deze maatregel zonder aankondiging genomen, waardoor het voor mensen weer totaal onduidelijk is hoe ze van Marokko naar Nederland kunnen komen. Het is altijd een verrassing bij de Marokkaanse overheid. Opnieuw er is geen communicatie geweest.”

Nora (27) uit Friesland was op bezoek bij familie in Marokko toen het verbod woensdag werd afgekondigd. “Het is momenteel chaotisch voor de Nederlandse Marokkanen die hier zijn. De regering houdt geen rekening met ons, en dat vinden wij niet juist. Ze hadden ons de tijd moeten geven om het land te verlaten”, zei ze tegen de krant. . Ze is van plan om volgende week een vlucht naar België te boeken.

Saida Hammout-Bejja uit Ede haastte zich naar het vliegveld van Nador, een stad in het noordoosten van Marokko, op het moment dat ze hoorde van het verbod, zei ze tegen de krant. “Ryanair gaf aan dat de vlucht van vrijdag doorgaat, maar hier zeggen ze nee. Ik sta hier zonder te weten wat ik in godsnaam zou moeten doen. Ik ben geschokt dat je zo’n beslissing on the fly kunt nemen. Ze zijn bang voor de Delta variant… Ja, wij ook, maar we willen terug naar huis, dus je hebt van ons niets te vrezen.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is in gesprek met de Marokkaanse autoriteiten om het vliegverbod zo snel mogelijk op te heffen. Hoe lang het gaat duren, is onduidelijk, zegt de woordvoerder tegen het AD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?