Duizenden huishoudens met energiearmoede

Image source - Pexels.com


Huishoudens die in een toestand leven die ‘energiearmoede’ wordt genoemd, zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten van 550.000 naar 630.000, aldus NRC. Al deze huishoudens besteden tussen de 13 en 20 procent van hun totale inkomen aan energierekeningen.

Een belangrijke oorzaak van energiearmoede is de combinatie van een laag inkomen met oude, slecht geïsoleerde huizen. Dit leidt tot hoge gas- en elektriciteitsrekeningen, die een groot deel van het salaris van een persoon of gezin opslokken.

TNO-onderzoeker Peter Mulder beschreef aan NRC hoe energiearmoede eruitziet voor iemand die 1.000 euro per maand verdient. “Een kwart van je besteedbaar inkomen gaat op aan energie”, zegt hij. “Voeg daarbij de huur toe (200 tot 300 euro, na huurtoeslag) en je bent 450 tot 550 euro van je 1.000 aan woonlasten kwijt. Dan blijft er heel weinig over om te eten, drinken, internetten en alle andere dingen in het leven.”

Door de recente stijging van de energiekosten zijn deze huishoudens naar verwachting nog meer – tot een kwart van hun totale inkomen – aan gas en elektriciteit kwijt. Het gemiddelde Nederlandse huishouden besteedt daarentegen vijf procent van het totale inkomen aan energierekeningen.

De beste langetermijnoplossing is om oude huizen te isoleren om de energierekening te verlagen en te voorkomen dat ze energie opzuigen, zegt Mulder tegen NRC. Op korte termijn kan de overheid echter ook huishoudens met energiearmoede compenseren. Bronnen zeiden donderdag dat het kabinet de financiële steun aan huizen met lage inkomens voor energiebetalingen zal verhogen –– mogelijk met honderden euro’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?