Duizenden Groningse gastegenstanders eisen compensatie aardbevingsschade

Image source - Pexels.com


In Groningen namen naar schatting acht- tot tienduizend mensen deel aan een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente was tevreden met het protest, dat aandacht vroeg voor de mensen die in het aardbevingsgebied wonen.

Het protest werd georganiseerd naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de gasproductie te verdubbelen. De demonstranten waren ook boos over de slechte organisatie van subsidies voor huiseigenaren om hun huizen te versterken en duurzamer te maken.

Maandag hebben duizenden mensen uren online gewacht om een ​​subsidie ​​van 10.000 euro aan te vragen, wat volgens critici te weinig compensatie was. Vrijdag maakte het kabinet bekend nog eens 250 miljoen euro extra aan de regeling te besteden.

De demonstratie begon om 20.00 uur op de Vismarkt en eindigde daar ook. Demonstranten droegen borden en spandoeken met ‘genoeg is genoeg’ en ‘turfbranden zijn onuitblusbaar. Respect is onbetaalbaar’. Langs de route toeterden tractoren om de demonstranten te steunen.

Volgens de organisatie wordt het tijd dat het kabinet de situatie in Groningen serieus neemt. “We hebben als Groningers veel te verduren, maar we horen ook bij Nederland. Daar willen we veiligheid en compensatie voor terug”, aldus organisator Chris Garrit.

De Groninger Bodem Beweging (GBB), de Groninger Gasberaard, voormalig nachtburgemeester Chris Carrit en SP-Kamerlid Sandra Beckerman organiseerden het protest onder het motto ‘Respect voor Groningen’. Het publiek, onder leiding van acteur Marcel Hensema, scandeerde “respect voor Groningen, respect voor Grunn”.

In 2018 woonden zo’n 10.000 mensen een soortgelijk protest tegen gaswinning bij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?