Duizenden detailhandelaren riskeren faillissement, gebukt onder schulden

Image source - Pexels.com


Duizenden retailers kunnen de komende maanden sluiten of failliet gaan door hoge schulden, meldt Nu.nl. De pandemie van het coronavirus en de inflatie droegen ook bij aan hun financiële last.

Jan Meerman, algemeen directeur van branchevereniging INretail voor de mode-, sport- en schoenenindustrie, zegt tegen Nu.nl dat zo’n 20 procent van de leden ‘ernstige problemen’ heeft. Hij voorspelde dat de helft van deze retailers zou sluiten of failliet gaan. De Kamer van Koophandel voorspelde ook dat een aantal bedrijven de komende maanden zouden sluiten of faillissement zouden aanvragen.

Meerman geeft belastingschulden de schuld van de druk en vindt dat het kabinet deze schulden moet uitstellen en vanaf 1 oktober rente moet heffen. Hoewel retailers de afgelopen twee jaar van de coronaviruspandemie lang niet zoveel konden verkopen, gingen ze door verschillende kosten het hoofd te bieden, wees hij erop. “Stop met het pesten van deze ondernemers”, zei Meerman.

Toch is er hoop voor retailers, zegt Meerman tegen Nu.nl. Winkels maken nu een winst die vergelijkbaar is met die van 2019, hoewel ze over het algemeen nog steeds minder klanten zien. “Consumenten hebben twee jaar niets uitgegeven en veel gespaard. Mensen maken een inhaalslag, ze willen winkelen in combinatie met restaurants en cultuur.”

In 13 steden hebben ook winkels de handen ineengeslagen om te lobbyen bij gemeenten en ‘de aandacht te vestigen op de problemen van ondernemers’. Dat is tot nu toe een succes, zegt Meerman.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?