Duizenden demonstreren in Unmute Us! protesten; Amsterdam vindt protest te druk

Image source - Pexels.com


In tien Nederlandse steden gingen zaterdag mensen de straat op om te eisen dat nationale en lokale overheden het coronavirusbeleid aanpassen door grote evenementen per direct te laten hervatten en nachtclubs weer open te laten. Duizenden mensen verzamelden zich in het Westerpark in Amsterdam voor een van de Unmute Us! protesten nog voordat het begon, met 15.000 deelnemers verwacht. Er kwamen zoveel mensen opdagen dat de hoofdstad een bericht op Twitter stuurde waarin stond: “Kom hier niet.”

De organisatoren konden aanvankelijk niet zeggen hoeveel mensen er in Amsterdam kwamen opdagen. De demonstranten zouden op een route door Amsterdam marcheren, beginnend en eindigend bij het Westerpark. Ook in Den Haag werd het als te druk beschouwd, waar tot 10.000 kwamen opdagen terwijl er 5.000 verwacht werden.

In Maastricht meldde de organisatie dat er 7.000 kwamen opdagen terwijl er slechts duizend werden verwacht. Er zijn veel deelnemers van degenen die deelnemen aan de jaarlijkse carnavalsvieringen.

Mensen van alle leeftijden kwamen opdagen voor het protest in Utrecht, waaronder orkestleden, festivalorganisatoren, mensen die in clubs werken en mensen die weer willen dansen. Verschillende paradewagens en borden geven aan dat mensen niet meer begrijpen waarom het coronavirusbeleid zo hard is gebleven richting nachtclubs, en zowel de evenementen- als de culturele sector.

De protestactie in Utrecht leek op een soort dansparade met mensen die de hele mars opsprongen en ronddraaiden. De processie krijgt ook veel steun van een groot aantal toeschouwers, met duizenden aanwezigen aan de zijlijn.

Ook duizenden demonstranten stroomden naar Eindhoven en begonnen ‘s middags aan de mars door de stad. Ook duizenden anderen verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag en begonnen aan hun wandeling door de binnenstad. Daar werden maximaal 5.000 mensen verwacht, wat ook bezoekers trok uit Rotterdam waar zaterdag geen ruimte was voor eigen protest.

Er marcheerden weer veel mensen door de binnenstad van Groningen. Daarnaast doen er volgens de organisatie 25 paradewagens mee aan de mars, meer dan in welke andere stad dan ook. Er werd muziek uit de geluidssystemen van de voertuigen geblazen en mensen zwaaiden met borden met slogans die opriepen tot een terugkeer van housemuziek en riepen op om een ​​einde te maken aan de regels voor fysieke afstand van 1,5 meter.

Een van de deelnemende auto’s in Groningen is van Agora Events. “We zijn hier omdat de evenementensector weer open moet. We laten ons nu door de hele stad horen, omdat het zo stil is geweest.” De stemming daar was jubelend. Mensen dronken bier en dansten op de muziek.

Ook stonden er zestien auto’s en praalwagens gepland voor het protest in Enschede. In Leiden doen vijf grote voertuigen mee, twaalf in Amsterdam en zes in Nijmegen. De auto’s zijn van organisaties in de steden zelf, maar ook van omliggende gebieden. In Groningen komt er bijvoorbeeld een auto binnen namens een Gronings schoonmaakbedrijf, maar ook van de shotjesbar Bebida’s uit Leeuwarden. Ook auto’s uit Deventer en Hengelo zullen volgens de organisatoren in Enschede aanwezig zijn.

Ook in Maastricht, Tilburg en Utrecht waren ‘s middags demonstraties gepland. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat. De eerste protesten op 21 augustus brachten meer dan 70.000 mensen en meer dan 2500 organisaties de straat op. De nieuwe protesten werden opgeroepen omdat er geen inhoudelijke toezeggingen waren vanuit de regering.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?