Duitsland ziet Russisch olie-embargo-akkoord over ‘enkele dagen’

Duitsland ziet Russisch olie-embargo-akkoord over 'enkele dagen'
Image source - Pexels.com


Een Europees akkoord over een Russisch olie-embargo is mogelijk “binnen een paar dagen”, zei de Duitse minister van Economische Zaken, terwijl het blok worstelt om een ​​consensus te bereiken over een boycot.

“Er zijn nog maar een paar staten die problemen hebben, vooral Hongarije”, zei Robert Habeck maandagavond tegen de publieke omroep ZDF.

“Ik denk dat we de komende dagen een doorbraak zullen bereiken”, zei Habeck, eraan toevoegend dat de discussies “doorgingen”.

Een Russisch olie-embargo als reactie op de invasie van Oekraïne was “binnen handbereik”, zei hij.

Brussel stelde aanvankelijk voor dat de meeste lidstaten de invoer van Russische ruwe olie de komende zes maanden stopzetten en geraffineerde brandstoffen tegen het einde van het jaar.

Maar Hongarije heeft tot nu toe geweigerd het plan van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, te steunen.

Hongarije – wiens populistische leider Viktor Orban een zeldzame bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin in Europa was – zei dat het het plan “in deze vorm” niet kon steunen, omdat het de continuïteit van zijn energievoorziening “volledig zou vernietigen”.

Brussel heeft Hongarije, de Tsjechische Republiek en Slowakije lange respijtperiodes geboden om de Russische olie-import af te bouwen, maar dat heeft Boedapest er nog niet van overtuigd te wijken.

Hongarije, vaak een vreemde eend in de bijt in de besluitvorming van de EU, heeft om vrijstelling van het embargo voor ten minste vier jaar verzocht en wil 800 miljoen euro ($ 860 miljoen) aan EU-middelen om een ​​raffinaderij om te bouwen en de capaciteit van een pijpleiding te vergroten Kroatië.

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft de EU-landen ertoe aangezet hun afhankelijkheid van Russische energie-invoer, waaronder aardgas, snel te verminderen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?