Diversiteit geen prioriteit voor veel lokale partijen

Image source - Pexels.com


Hoewel diversiteit een nationaal thema is in Nederland – met het Nederlandse kabinet voor het eerst met een gelijk aantal mannen en vrouwen – bestaan ​​de gemeenteraden nog steeds voornamelijk uit oudere, blanke mannen, EenVandaag en de Nederlandse Vereniging van Wethouders in een enquête onder bijna 1.000 huidige gemeenteraadsleden. Ook het samenstellen van een diverse kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen was voor veel lokale partijen geen prioriteit, meldt EenVandaag.

45 procent van de respondenten geeft aan dat hun gemeenteraad geen goede afspiegeling is van de inwoners van hun gemeente. De wethouders zeggen te weinig collega’s met een beperking, andere etniciteiten, de LHBTQI+-gemeenschap en jongeren te hebben. “Mijn raad, en de anderen die ik ken, bestaan ​​voornamelijk uit grijze mannen met de tijd en zin om iets te doen. En de weinige jonge mensen die geïnteresseerd zijn haken af ​​vanwege de vergoeding”, zegt een wethouder.

En dat lijkt niet te veranderen. 42 procent van de gemeenteraadsleden zei dat een diverse kandidatenlijst geen prioriteit was voor hun partij bij de komende verkiezingen. “Als je genoeg mensen hebt gevraagd en er is geen animo, dan ben je blij met degenen die durven”, zegt een wethouder. 40 procent zei dat hun partij moeite had om kandidaten te vinden.

Een andere reden voor het gebrek aan diversiteit is dat 29 procent van de gemeenteraadsleden het niet nodig vindt dat de gemeenteraad haar inwoners goed weerspiegelt. Ze vinden dat ze zelf andere groepen bewoners goed kunnen vertegenwoordigen. “Een blanke kan net zo goed de belangen van moslims behartigen of andersom. Daar is niets mis mee”, zegt een wethouder.

Anderen zijn het er niet mee eens. “Veel raadsleden die ik ken denken dat ze voor anderen kunnen opkomen. Dat vind ik naïef. Je mist gewoon andere perspectieven en bredere thema’s in de raad.” zei een wethouder. De onderzoekers ontdekten ook dat raadsleden van ondervertegenwoordigde groepen – vrouwen, ethisch diverse mensen, jongeren – zich vaak niet geaccepteerd of opgenomen voelen. De helft zegt zich niet geaccepteerd te voelen door de burgers, 57 procent door andere gemeenteraadsleden en 45 procent door de wethouders en burgemeester.

“Als je me ‘mevrouw’ noemt, vind ik dat nogal negatief. Vooral de toon die wordt gebruikt als je een vraag stelt is niet prettig. Zelfs de burgemeester had de neiging om dit te doen”, aldus een wethouder. Een ander zei dat mannelijke raadsleden neerkijken op hun vrouwelijke collega’s. “Ik ben een ‘huisvrouw die politicus wil spelen’. Ik ben geen huisvrouw, maar de vice-voorzitter van de raad.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?