Diederik Gommers verlaat Outbreak Management Team

Image source - Pexels.com


Diederik Gommers zal in februari terugtreden als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Daarbij zal hij ook niet meer deelnemen als lid van het Outbreak Management Team (OMT). De intensive care-arts bevestigde het besluit naar aanleiding van een bericht van NU.nl. Zijn termijn als voorzitter van het NVIC en als regelmatig uitgenodigde deskundige voor het OMT loopt na zes jaar over vier maanden af.

Gommers vond het leuk om OMT-lid te zijn, maar vond het jammer dat er onvoldoende transparantie was over de onderwerpen die in teamvergaderingen werden besproken. “Hierdoor komt het over alsof we één mening hebben, maar het was beter geweest als de bijeenkomsten openbaar waren geweest en als burgers of journalisten ze konden observeren. Nu lijkt het alsof het geheim was”, aldus de IC-arts.

“Wetenschap is iets moois. Door met iedereen in gesprek te gaan, probeer je consensus te bereiken. Dat doen we ook bij onze complexe patiënten, als we ook niet één mening delen. Vervolgens vragen we verschillende experts om hun overzicht en zetten we een koers uit. Dat gebeurt ook bij het OMT.”

Begin februari is er een algemene ledenvergadering en wordt er een nieuwe NVIC-voorzitter gekozen, zegt Gommers. Hij wil dat zijn opvolger prioriteit geeft aan de samenwerking van ziekenhuizen. “Ziekenhuizen waren altijd elkaars concurrenten, maar je wordt sterker als je samenwerkt. We hebben al grote stappen in die richting gemaakt, maar de volgende stap is om dat waar te maken.”

Gommers, die zijn werkzaamheden als hoofd van de IC van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voortzet, wil zich volgend jaar gaan focussen op zijn afdeling. “We willen zoeken naar innovatieve oplossingen die het werk op de IC makkelijker en vooral leuker maken, met meer aandacht voor de patiënt. Op dit moment zijn we te veel bezig met administratie en dat soort dingen. Dat kan mensen afschrikken van de verpleegkundige Zo willen we ook het onderwijs aanpassen om meer studenten aan te trekken en het verpleegkundigentekort op te lossen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?