Details komen naar voren over ruzie koninklijke familie in 2001 over Maxima’s vader

Image source - Pexels.com


De vader van koningin Maxima zorgde in 2001 voor onenigheid in het Nederlandse koningshuis, toen de toenmalige kroonprins Willem-Alexander naar Argentinië wilde om Jorge Zorreguieta om Maxima’s hand te vragen. Willem-Alexander en koningin Beatrix botsten over zijn geplande reis naar Buenos Aires en de aanwezigheid van Zorreguieta bij het huwelijk van hem en Maxima, meldt het AD op basis van een BNNVARA-documentaire Een Porseleinen Huwelijk.

De reden voor de strijd is dat Zorreguita minister was in het Videla-regime in Argentinië, een dictatuur die tienduizenden politieke tegenstanders doodde. De documentaire citeert handgeschreven notities van een ontmoeting op Paleis Noordeinde op 15 januari 2015 tussen koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en premier Wim Kok. De aantekeningen zijn gemaakt door Max van der Stoel, de onderhandelaar van de Nederlandse regering over de bruiloft.

Het doel van Van der Stoel was om te voorkomen dat Zorreeguita de bruiloft bijwoonde, wat leidde tot een bijna constitutionele crisis. Willem-Alexander was van plan te trouwen met of zonder goedkeuring van de overheid.

“Hij kan niet komen”, zei Kok over Zorreguita en de bruiloft, aldus de aantekeningen. Koningin Beatrix was verrast door deze botheid. “Hare Majesteit was geschokt, had het niet zo duidelijk gehoord”, stond er in de aantekeningen. Willem-Alexander kondigde aan naar Buenos Aires te gaan om toestemming van Zorreguita voor het huwelijk te krijgen: “Prins van Oranje, volgend weekend wil naar Buenos Aires om haar de hand te vragen. Hare Majesteit wil dit niet. Prins van Oranje wel. Verrassing voor Máxima.”

Kok legde uit waarom de Nederlandse regering Maxima’s vader niet op de bruiloft wilde hebben – omdat hij kabinetslid was in de Videla-dictatuur. Dat irriteerde Willem-Alexander, aldus Van der Stoel. “Prins van Oranje boos. U wilt een verklaring laten ondertekenen bij de stippellijn (…) U stelt mij voor de gek.”

Volgens Van der Stoel wist koningin Beatrix welke implicaties dit voor de monarchie kon hebben. “Hare Majesteit zei na afloop tegen Kok: ik ben u dankbaar, de gevolgen zijn niet te overzien.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?