Deskundigen vragen verplichte registratie van hondenbeetincidenten, opvoeding van eigenaren

Image source - Pexels.com


Dierenartsen, hondentrainers en dierenhulporganisaties vinden het huidige actieplan van de overheid om hondenbijtincidenten aan te pakken te zwak, meldt RTL Nieuws. Ze vinden dat er een verplicht nationaal registratiesysteem moet komen dat elke keer dat een hond een persoon bijt, bijhoudt.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stuurde eerder deze maand een brief aan de Tweede Kamer met een plan om hondenbeten aan te pakken. Het omvat een vrijwillig nationaal registratiesysteem en beter onderwijs voor hondenbezitters.

Volgens veel experts zijn deze maatregelen echter niet streng genoeg. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wees op het belang van samenwerking tussen politie, dierenartsen en artsen die hondenbeten behandelen.

“Het is een gemiste kans dat de registratie van incidenten zo vrijblijvend is”, zegt een woordvoerder van de Hondenbescherming tegen RTL. “We weten te weinig en moeten meer weten om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem in Nederland.”

Daniela, wiens dochter Rois vorig jaar werd aangevallen door een Dogo Argentino, vindt ook dat er veel strengere regels moeten komen voor het adopteren van honden. Op dit moment kunnen mensen veel te gemakkelijk een hond krijgen, wat in het geval van Rois leidde tot een situatie van leven en dood.

Hoewel Rois hersteld is, moest ze tijd doorbrengen in het ziekenhuis nadat haar hoofdhuid door de hond was gescheurd. “[He] schudde haar als een lappenpop,” zei Daniela.

De Dog Protection Agency drong er ook bij wetgevers op aan om een ​​educatieve cursus verplicht te stellen voor alle hondenbezitters. “Het ministerie erkent dat de belangrijkste rol in het gevaarlijke gedrag van een hond bij de eigenaar ligt. Dus waarom niet preventief aanpakken?

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?