Derde van NL inwoners zou democratie negeren om ingewikkelde problemen op te lossen

Image source - Pexels.com


Om urgente problemen op te lossen, moet het voor de overheid mogelijk zijn om de deelname van oppositiepartijen aan het discussie- en besluitvormingsproces te beperken. Om maatschappelijke problemen snel en slagvaardig op te lossen, kan het kabinet minder rekening houden met standpunten en belangen van verschillende groepen. Een derde van de inwoners van Nederland was het eens met deze uitspraken in een onderzoek met de titel Democratisch Bewustzijn in Nederland.

Een derde van de Nederlanders is daarom bereid om de parlementaire democratie tijdelijk opzij te zetten voor complexe en urgente problemen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, want als democratie opzij wordt gezet voor het ene probleem, waarom dan niet ook voor een ander probleem, aldus de onderzoekers. Het onderzoek is eind 2021 in opdracht van de Anne Frank Stichting door het Verwey-Jonker Instituut uitgevoerd onder 1.616 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Volgens de onderzoekers groeit sinds 2019 het aandeel Nederlanders dat bereid is de democratische rechtsstaat te ondermijnen. Nog vaker kiezen mensen voor opties die de rechtsstaat schenden als problemen worden geconcretiseerd, zoals die op het gebied van klimaat en de opvang van vluchtelingen. Dit effect is vooral zichtbaar bij 18- tot 24-jarigen. Deze groep is bijzonder getroffen door de maatregelen van het coronavirus en is daardoor mogelijk gevoeliger geworden voor niet-liberaal en antidemocratisch denken, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers bevelen aan om het bewustzijn van het belang van democratie en de rechtsstaat te vergroten. De meeste mensen moeten zich bewust worden van de kwetsbaarheid van democratie en de gevolgen van niet-liberale regeringsvormen. Dit kan door middel van educatie door in te spelen op democratische dilemma’s en te beseffen dat het oplossen van problemen binnen de regels van de democratie tijd kost, evenals het creëren van draagvlak voor beslissingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?