Denk, PVV woedend over geheime contraterrorismeberichten

Image source - Pexels.com


De partijleiders van Denk en PVV zijn woedend over een reeks geheime rapporten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die hen kwalificeerde als polariserende politieke partijen. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het fout, gevaarlijk en onacceptabel om op deze manier weggestuurd te worden.

Denk wil de kwestie bespreken met minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Azarkan zal ook een klacht indienen. Hij wil weten welke informatie de NCTV heeft verzameld, welke rechtsgrond zij daarvoor had en van wie de collectieve gegevens zijn ontvangen. Voor Azarkan is het duidelijk dat de NCTV de wet heeft overtreden.

“Wat een smerige vuiligheid van de NCTV”, zei PVV-leider Wilders op Twitter. “De PVV is stiekem in het extreemrechtse concern geduwd, en daarmee zijn alle PVV’ers ten onrechte als slecht gebrandmerkt. Dat is verschrikkelijk en totaal onacceptabel!”

Volgens Denk-leider Azarkan heeft voormalig minister van Justitie Ferdinand Grapperhauis het parlement afgelopen voorjaar verkeerd geïnformeerd. Destijds zei hij dat de informatie die de NCTV over politieke partijen verzamelde, werd gebruikt voor hun veiligheid. Nu blijkt dat de NCTV veel meer heeft gekeken en informatie over partijen heeft gedeeld met ministeries, politie en buitenlandse inlichtingendiensten, zegt hij.

Het ministerie van Justitie ontkent dat het parlement onjuist is geïnformeerd. De toenmalige minister meldde afgelopen voorjaar ook aan de Tweede Kamer dat in sommige partijen individuele Kamerleden worden gevolgd, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Azarkan ziet een gevaarlijke trend in de overheid waarin onder meer politie en Belastingdienst etnisch profileren en discrimineren. Volgens hem is de NCTV, die onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie valt, net zo schuldig. “We worden afgedaan als een partij die het politiek salafisme omarmt. We nemen deel aan de democratische rechtsorde en omarmen de Grondwet. De framing door de NCTV is levensgevaarlijk.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?