Den Haag stuurde per ongeluk stempassen naar 1.466 Britten

Image source - Pexels.com


De gemeente Den Haag heeft per ongeluk stempassen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gestuurd naar 1.466 Britten die na de Brexit niet mogen stemmen. De gemeente maakte deze stempassen ongeldig en stuurde de getroffenen een brief met uitleg en excuses, aldus het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Na de Brexit zijn Britse onderdanen geen EU-burgers meer, wat betekent dat ze niet automatisch kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze moeten voldoen aan de eisen van niet-EU-burgers om te stemmen, waaronder dat ze vijf achtereenvolgende jaren in Nederland hebben gewoond.

“Door een fout bij de selectie van het kiezersbestand zijn mensen met de Britse nationaliteit die korter dan vijf jaar in Nederland verblijven ten onrechte opgenomen in het kiezersbestand. Hun Britse nationaliteit stond toch vermeld als EU-nationaliteit”, aldus de woordvoerder. burgemeester en wethouders uitgelegd.

De gemeente informeert betrokkenen zo snel mogelijk dat zij ten onrechte een stempas hebben ontvangen. Ook de stadshelpdesk en de stembureaus worden geïnformeerd om iedereen te helpen die met een ongeldige stempas komt opdagen. “We gaan uiteraard verder onderzoeken hoe deze vervelende situatie heeft kunnen ontstaan.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?