Demp ons voor een ontmoeting met het kabinet over coronavirusverboden op festivals en evenementen

Image source - Pexels.com


Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) heeft nog geen toezeggingen gedaan aan de evenementensector naar aanleiding van protesten van Unmute Us. Hij is bereid te spreken met de vertegenwoordigers van de festivals die zich hebben verenigd om de protestgroep te vormen. Voor volgende week plant hij een afspraak met hen, beloofde Blok vrijdag.

Deze toezegging van het kabinet is de eerste na de protestmarsen van afgelopen weekend. De evenementensector is boos dat festivals en concerten nog steeds niet zijn toegestaan, terwijl tienduizenden mensen wel in voetbalstadions en bij de Formule 1 mogen.

Omdat er geen reactie kwam van het vertrekkende kabinet, eiste Unmute Us eerder deze week een vergadering. “Het is hun wens om verder open te gaan, maar dat moeten we afwegen tegen de taak om ook dit virus onder controle te moeten blijven houden”, aldus Blok. Voor de actie Unmute Us gingen demonstranten zaterdag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Ze willen dat evenementen vanaf 1 september weer op volle toeren mogen plaatsvinden. Veel organisatoren verwijten het kabinet respectloos te zijn tegenover het vak.

De Raad voor Cultuur zegt veel begrip te hebben voor de vele vragen uit de sector over de coronamaatregelen. “We delen de teleurstelling over het afgelasten van verschillende festivals en evenementen”, schrijft voorzitter Kristel Baele op de website van de adviesraad. “Inmiddels is er voldoende expertise opgebouwd over wat mogelijk en veilig is. Helaas kan deze expertise nog niet volledig worden ingezet. Dat kan nog een tandje bij”, zegt ze.

Ze wees op de Unmute Us-protesten. “De roep om ruimere mogelijkheden voor festivals heeft veel gehoor gekregen, maar zelden van politici. Vooral voor jongeren is dit moeilijk te begrijpen. De Raad voor Cultuur vindt dat hun verzoek om meer solidariteit ons allemaal aangaat, en het verdient gehoord en beantwoord moeten worden’, zei de voorzitter van de Raad.

De economische tegenslag van de coronaviruspandemie lijkt voorlopig beperkt, schreef ze, maar geldt volgens haar niet voor de culturele sector. “Zeker niet voor culturele freelancers en jonge producenten. Ze blinken uit in doorzettingsvermogen en veerkracht, terwijl ze onevenredig hard zijn getroffen door de opeenvolgende maatregelen, en de economische steun hen in mindere mate bereikt. Laten we er nu dus alles aan doen.”

Veel leiders in de evenementensector beschuldigden het kabinet van minachting voor deze enorme beroepsgroep. In een brief die de organisatie achter Unmute Us eerder deze week stuurde, zijn tien vragen gesteld aan waarnemend premier Mark Rutte en de waarnemend ministers, waaronder waarom festivals pas op 20 september weer kunnen beginnen en of de ministers bekend zijn met de Fieldlab-resultaten .

Ook vroegen ze of premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet “de geschiedenis zal ingaan als het interim-kabinet dat in zijn eentje zijn nationale culturele sector om zeep heeft geholpen”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?