Defensie-uitgaven om zich te concentreren op het herstellen van de basis, meer EU-samenwerking

Image source - Pexels.com


Defensie gaat achterstanden in het militaire apparaat wegwerken. De krijgsmacht gaat meer nadruk leggen op specialisatie en ‘intensieve’ samenwerking met andere Europese landen, meldt het ministerie van Defensie woensdag in de memo ‘Sterker Nederland, Veiliger Europa’.

“Allereerst wordt de basis van de krijgsmacht verstevigd”, staat in de memo te lezen. Het ministerie gaat voorraden vergroten, nieuwe apparatuur kopen en de medische keten versterken. Het ministerie wil eenheden ‘sneller, vaker en langer’ kunnen inzetten.

De krijgsmacht gaat zich meer specialiseren. “Bij onze investeringen in Defensie kiezen we daarom voor capaciteiten van toegevoegde waarde binnen de samenwerkingsverbanden.” Het gaat om zaken als inlichtingenvergaring, cyberdefensie, special forces en lucht- en raketverdediging.

Er komt meer samenwerking in Europa. Het leger zal zich verder integreren met de Duitsers. De marine gaat nog nauwer samenwerken met de Belgen. Veiligheid vereist een sterke NAVO en EU, aldus Defensie.

Het ministerie kan deze plannen betalen omdat het op aandringen van het parlement na de inval van Rusland in Oekraïne structureel 5 miljard euro extra krijgt. In heel Europa zijn de militaire uitgaven sinds de invasie gestegen.

Sommige plannen van Defensie lekten de afgelopen dagen al uit. Het ministerie is van plan zes F-35 straaljagers en een extra transportvliegtuig aan te schaffen. De commando’s en mariniers krijgen een gespecialiseerde helikoptereenheid en vier extra Reaper-drones worden bewapend. De marine krijgt moderne precisiewapens, zoals kruisraketten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?