Defensie Staat Sec. betreurt ongevoelige opmerkingen over Afghaanse asielzoekers

Image source - Pexels.com


Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol zei in een interview met het AD dit weekend spijt te hebben van uitspraken die ze heeft gedaan over Afghanistan en Afghaanse asielzoekers. “Ik had dat zorgvuldiger moeten formuleren en heb er spijt van dat ik dat niet heb gedaan”, zei ze in een verklaring.

In het AD-interview zei de VVD-staatssecretaris bang te zijn voor een braindrain als hoogopgeleiden Afghanistan verlaten. Ze zei ook dat het Nederlandse asielsysteem 100 duizend asielverzoeken niet aankan.

Broekers-Knol gebruikte hetzelfde argument dat de Taliban gebruikt om te voorkomen dat mensen Afghanistan verlaten met de braindrainverklaring. “Dat is slecht voor een land, en dat is een zorg die ik oprecht voel”, zei ze in haar verontschuldigingsverklaring. “Maar ik had het niet mogen noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten.”

Volgens de staatssecretaris was haar vermelding van 100 duizend asielaanvragen een “hypothetische berekening”. “De boodschap was: als het hulpverzoek per e-mail zou leiden tot 100 duizend nieuwe asielzoekers, zou ons asielsysteem het niet aankunnen. Maar ik wilde niet vooruitlopen op hoe het kabinet omgaat met hulpverzoeken die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet mogen noemen”, zei ze.

“Het was mijn bedoeling om de dilemma’s te schetsen die samenhangen met de problematiek rond de bescherming van mensen in nood wereldwijd en de mogelijkheden voor Nederland om hieraan bij te dragen. Mijn opmerkingen over de braindrain en opvangcapaciteit waren in algemene zin bedoeld. heb dat zorgvuldiger geformuleerd en heb er spijt van dat ik dat niet heb gedaan.”

De opmerkingen van Broekers-Knol kregen felle kritiek van de Tweede Kamer. Coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en D66 noemden hen respectievelijk ‘misleidend’, ‘zeer ongepast en pijnlijk’ en ‘verschrikkelijk’. Oppositiepartij PvdA noemde de opmerkingen ‘hersenloos en harteloos’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?