Defensie blokkeerde evacuatie gezin Nederlands-Afghaanse werknemers: rapport

Image source - Pexels.com


Afghaans-Nederlanders die de afgelopen 10 dagen voor het Nederlandse leger hebben gewerkt, smeekten om hun gezinsleden om uit Afghanistan te worden geëvacueerd en naar Nederland te worden gebracht. Maar minister van Defensie Ank Bijleveld besloot niet af te wijken van de IND-norm dat alleen ‘kerngezin’ wordt toegestaan, waardoor broers en zussen en ouders van medewerkers niet op de evacuatielijsten voorkomen, zo bevestigen meerdere bronnen aan de Volkskrant.

Volgens bronnen van de krant was er discussie over het al dan niet plaatsen van deze familieleden op de evacuatielijst hoog in het ministerie van Defensie. De zaak ligt uiterst gevoelig, omdat sommige familieleden nu gevaar lopen door de Taliban vanwege het werk dat de Afghaans-Nederlandse medewerkers deden bij de Nederlandse krijgsmacht.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie benadrukte tegen de krant dat minister Bijleveld niet persoonlijk over deze dringende verzoeken heeft beslist, hoewel bronnen van de krant zeggen dat deze verzoeken aan haar zijn voorgelegd. Volgens het ministerie is op ministerieel niveau besloten – en bevestigd door het kabinet – dat de evacuaties “alleen het kerngezin betreffen”. Beslissingen over mensen die buiten het kerngezin vallen, worden per geval genomen. Al werden volgens de Volkskrant sinds de val van Kabul tien dagen geleden de kerncriteria van het gezin streng gehandhaafd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde aan de Volkskrant dat er een uitzondering was gemaakt voor het lokale personeel van de Nederlandse ambassade in Kabul – sommige ambassademedewerkers mochten uitgebreide familieleden meenemen als een ouder. Beide ministeries zeiden dat militaire tolken in sommige gevallen ook toegestaan ​​waren om een ​​afhankelijk familielid mee te nemen dat geen deel uitmaakt van het kerngezin. Vrijwilligers kenden volgens de krant slechts één zo’n geval – een tolk mocht hun moeder naar Nederland halen nadat hun zaak media-aandacht kreeg.

Anne-Marie Snels, voormalig voorzitter van de militaire vakbond die zich nu inzet om achtergebleven Afghaans personeel naar Nederland te helpen, noemde het opvallend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de criteria voor “kernfamilie” “veel genereuzer” behandelt met zijn eigen ambassadepersoneel dan Defensie deed met de militaire staf. ‘Waarom daar en niet ergens anders?’ vroeg ze aan de krant.

Immigratieadvocaat Barbara Wegelin helpt een Afghaans-Nederlandse veteraan die vijf keer bij het Nederlandse leger is ingezet en wiens broers en zussen nu worden bedreigd door de Taliban. Er is enige hoop voor zijn broer, want hij werkte voor een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie in Afghanistan. Maar het verzoek van zijn zus om evacuatie werd afgewezen.

“Maar zo makkelijk is het niet, want er is hier sprake van ‘afgeleid risico'”, zegt Wegelin tegen de Volkskrant. “Die personen lopen direct risico vanwege werk dat een familielid doet of deed voor Defensie. We hebben eerder met de tolken betoogd dat een dergelijk risico dat voortkomt uit het werk dat hun familielid voor Nederland heeft gedaan, tot gevolg moet hebben dat ook zij bescherming in Nederland.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?