De verwijderde teksten van PM Rutte zijn niet meer te herstellen; Parlementair debat vandaag

Image source - Pexels.com


De sms-berichten die premier Mark Rutte jarenlang elke dag verwijderde, zijn niet meer terug te vinden. Dat zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Jarenlang stuurde de premier alleen berichten die hij “belangrijk vond voor de bestuurlijke besluitvorming” door naar een ambtenaar voor archivering en verwijderde al het andere. Vandaag vindt er een parlementair debat over deze kwestie plaats.

“De aanbieder meldt desgevraagd dat sms-berichten niet te traceren zijn. Deze berichten worden niet bewaard. De aanbieder bewaart alleen zogenaamde metadata ten behoeve van ‘facturering’ voor een periode van enkele maanden”, schrijft Rutte aan de Tweede Kamer. de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement.

Rutte zei woensdag dat hij berichten moest verwijderen omdat zijn oude Nokia-telefoon geen ruimte had om ze op te slaan. Hij zei dat hij “nooit opzettelijk” belangrijke zaken achterhield en zich aan de regels en richtlijnen hield. Hoogleraar staatsrecht, Wim Voermans, twitterde dat het handelen van Rutte “in strijd is met de letter en de geest van de Archiefwet en de Open Overheidswet”.

De oppositiepartijen zijn verontwaardigd over het optreden van de premier. Dat maakt volgens hen maar weer eens duidelijk dat de minister-president weinig belang heeft bij openheid en een nieuwe bestuurscultuur. De zaak ligt extra gevoelig omdat het kabinet beloofde de transparantie van de overheid te verbeteren.

Rutte heeft op dit gebied in het verleden geen goede naam opgebouwd. Tijdens het onderzoek naar het kinderopvangtoeslagschandaal werd vaak de ‘Rutte-doctrine’ genoemd, verwijzend naar manieren om te voorkomen dat bepaalde documenten aan parlement en journalisten zouden worden verstrekt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?