De rol van de protestantse kerk in slavernij onderzocht in nieuwe studie

Image source - Pexels.com


Kerkhistorici, kunsthistorici en theologen van de Vrije Universiteit zijn een nieuw onderzoek gestart naar de betrokkenheid van protestantse kerken bij slavernij en kolonialisme, meldt Trouw. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) werkt mee aan het onderzoek.

De kerken die opgingen in de PKN voor lang verontschuldigde slavernij en slavenhandel met de Bijbel in de hand, zei theoloog en studieleider Heleen Zorgdrager tegen Trouw. Nederlandse kerken hebben enorm geprofiteerd van de slavenhandel en het kolonialisme, onder meer door grote giften van slavenhandelaren en plantage-eigenaren. En het bewijs daarvan is te zien in de graven van slavenhandelaren in Nederlandse kerken. En de karikaturale afbeeldingen van zwarte mensen op schilderijen, grafstenen en glas-in-loodramen.

Zorgdragers deel van dit onderzoek zal zich richten op het in kaart brengen van de ontwikkeling van het denken over slavernij en racisme binnen de protestantse kerken. “Hiervoor gaan we de theologische denklijnen reconstrueren en keerpunten aanwijzen. Kerk en theologie moeten hun aandeel in deze geschiedenis verantwoorden. Ik hoop dat ons onderzoek een eerste stap kan zijn om hierover na te denken”, zegt de theoloog van het Protestantse Theologische Universiteit zei.

Dienke Hondius, historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de slavernij, gaat voor dit onderzoek in op het materieel kerkelijk erfgoed. Ze zal proberen te achterhalen wie van de begravenen in en rond kerken betrokken waren bij slavernij en wie van hen tombes of grafmonumenten kreeg. “Deze grafmonumenten werden vaak gemaakt in de 19e eeuw, een tijd van sterk cultureel nationalisme. In die tijd zag je een explosie van monumenten in heel Europa. Toen werden ze helden gemaakt.”

De PKN doet mee aan het onderzoek om het verleden te verwerken, zeker gezien het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavernij in 2023. “We willen het verleden een spiegel laten zijn voor het heden”, zegt PKN-schrijver Rene de Reuver tegen Trouw. “Het is dus cruciaal voor ons om duidelijk te zijn over wat er precies is gebeurd in naam van de kerk. Ik denk dat veel mensen steeds meer gemengde gevoelens hebben over de graven. We staan ​​nog aan het begin van de discussie, maar de schaamte over dit groeit.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?