De politie zal tijdens vakanties problemen hebben met het handhaven van de limieten voor de groepsgrootte van Covid

Image source - Pexels.com


De maximale groepsgrootte die geldt voor mensen thuis tijdens de vakanties zal voor autoriteiten moeilijk te handhaven zijn. De politie zegt zich vooral te richten op illegale partijen en buitensporige regelovertreders.

Op kerstavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag mogen maximaal vier huisgenoten van 13 jaar en ouder worden ontvangen. Ook buiten geldt de maximale groepsgrootte. Buiten de specifieke vakanties is de groepsgrootte beperkt tot twee.

“Strikt naar de wet is de groepsgrootte niet te handhaven”, zegt politiechef Willem Woelders. Ook op de openbare weg is de handhaving juridisch lastig, erkende hij.

“De regels gelden, maar samen met het OM hebben we gekeken wat wel en niet kan worden gehandhaafd. Als agenten een groep op straat tegenkomen, zullen we ze op de regels wijzen. Hoe groter de groep, hoe eerder “Dit zal gebeuren. We gaan het aantal mensen in groepen niet tellen. We willen niet dat soort politie zijn”, zei hij, eraan toevoegend dat er weinig aanklagers zouden zijn die met dergelijke arrestaties zouden kunnen doen.

“In de praktijk zullen we vooral ingrijpen op feesten en locaties waar grote groepen samenkomen. Uitgangspunt is het gezondheidsrisico. Als de politie dingen ziet gebeuren waar de kans op besmetting groot is, gaan collega’s optreden. Niet met het doel om boetes, maar om een ​​einde te maken aan dat soort activiteiten.”

De politie beëindigt nog regelmatig illegale feesten. Woelders: “Die feesten zijn er nog steeds, al is er minder media-aandacht. We treden daartegen op, vooral op bedrijfslocaties. De feesten thuis zijn ingewikkelder, omdat we geen grond hebben om iemands huis binnen te gaan. We zullen altijd op zoek naar excessen en reageren op klachten.”

De boodschap van Woelders aan de samenleving is: “Iedereen is alle beperkingen rondom het coronavirus zat, maar gebruik je gezond verstand. De regels hebben te maken met de gezondheid van jezelf en iedereen. Laat dat de leidraad zijn voor wat je doet met oud en nieuw. Houd rekening met je naaste en met jezelf, dan hoeven we nauwelijks in te grijpen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?